Отново оранжев код за опасно време (КАРТА)

Отново оранжев код за опасно време (КАРТА)

Pixabay

A A+ A++ A

През деня ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места, предимно в планинските райони от Западна и Южна България, a по-късно през деня и над Северозападния и Централния Предбалкан ще паднат значителни валежи, придружени от гръмотевична дейност. Гръмотевични бури се очакват и над района на Русе и Добрич. През съботния ден ще има условия и за градушки, а бурите ще имат потенциал да предизвикат локални наводнения.

Очакваните за събота сумарни количества на валежите е да достигнат до 40 л/кв. м., а на места в района на София, Драгоман, Родопската област, Средногорието, Северозападния и Централния Предбалкан – до 50/кв. м.

В останалата част от страната сумарните количества ще бъдат между 15-25 л/кв. м.

Ще духа слаб, а в Дунавската равнина и Източна България – от изток, а по-късно през деня над Северозападна България - от северозапад, ще се усили.

Дневните стойности в събота ще останат без промяна и на повечето места ще са между 23-25°С, като най-високи ще са над Горнотракийската низина и Дунавската равнина – до 26-28°С. Доста по-ниски ще са на места с валежи – до 20-22°С.

Екипът на MeteoBalkans издаде карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за събота -17 юни. (Забележка: Картата показва районите, в които вероятността за опасни явления е най-голяма.)

Времето в събота: Отново оранжев код за опасно време

Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв. м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код: Издаваме този код за проливни валежи или “обложени” валежи. Валежите на изолирани места над посочените райони ще са значителни по количества. Отново ще има условия за наводнения.

Очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв. м.

Над тези райони ще са придружени и от засилена гръмотевична дейност, силен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления).

Времето по Черноморието

Повече слънчеви часове очакваме по Черноморието, но и там след обяд ще се развива купестo-дъждовна облачност.

През нощта ще е с разкъсана облачност, а през деня времето ще е предимно слънчево и топло, след обяд и с временни увеличения на облачността. Валежи от дъжд се очакват по Северното Черноморие. Ще духа слаб до умерен източен вятър.

Максимални температури на въздуха - 23°-26°С.

Градусите на морската вода - 23°-24°С.

Времето в София

През нощта срещу събота ще преобладава предимно облачно време със значителни валежи, придружени от гръмотевични бури. Очакваните минимални температури ще са около 15°С, а максималните - до 24°С.

Времето в планините

Няма да е подходящо за туризъм!

Около обяд в масивите от Западна и Централна България ще се развива купеста облачност и на много места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър, като в ниските части ще бъде от североизток, а по билата от югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 15°С, на 2000 метра - около 9°С.

Времето на Балканите

През следващите 48 часа въздушната маса над Балканите ще остане неустойчива. Очакваме значителни валежи и висок риск от наводнения в Сърбия, Западна Румъния, Гърция и Унгария.

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници