Нинова дава Зарков на прокурор: Ощетил е България с 2 млн. лв. чрез поръчка за газьол

Нинова дава Зарков на прокурор: Ощетил е България с 2 млн. лв. чрез поръчка за газьол

БСП

A A+ A++ A

С поредица въпроси към новия правосъден министър Атанас Славов БСП атакува бившия депутат на социалистите и екс служебен министър на правосъдието Крум Зарков. Социалистите го обвиниха за обществената поръчка, с която ведомството му осигури газьол за нуждите на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Според тях бюджетът на България е ощетен с 2 млн. лв. А соцлидерката Корнелия Нинова дори обяви, че ще сигнализира прокуратурата и европейските институции за далаверата

"На 11 май е подписан договор с "М Форма", а дни по-късно е сменен източникът на цени, от които се прави отстъпката от цената на газьола от 3%. Разликата е 20%, тези 2 млн.", настоя Борислав Гуцанов от БСП. Той попита Славов има ли и други структури на правосъдното министерство, които използват подобна схема и дали има щета и по други договори.

Министърът посочи, че поръчката е проведена открито, има сключен договор и е минала през контрол както пред Комисия за защита на конкуренцията, така и пред Върховния административен съд. Решението е оставено в сила с решение на ВАС. В него се казва, че обявените от възложителя условия са достатъчно точни и ясни, както за доставка, така и за класиране на офертите. Славов цитира и съдебното решение. Той смята, че използването на цена от сайта на ЕК се прилага и в други страни.

Възложен е одит за последните месеци, в средата на юли ще е готов и докладът. Славов добави, че в структури на МП, например в ГД "Охрана" и другите структури под шапката на правосъдното министерство, не се провеждат подобни процедури. Министърът е изискал от главния секретар на ведомството доклад с подробна информация за цялата процедура и изрази готовност да го предостави на БСП.

"Решението на съда е от 24.04, а цената е сменена май месец. Има лека разлика. Как ви се струва - започва конкурс, открит при едни условия, след това те се променят. Едно е да има 3% при "Лукойл", друго е при Софийска стокова борса", настоя депутатът във връзка със сменения източник, от който се приспадат 3% за формиране цената на газьола за затворите.

Явно има комбинация между министерството на енергетиката и правосъдното, добави Гуцанов във връзка с това, че енергийното министерство сменя източника, който определя цената.

"Леко се мъчите да мине този проблем, това не е сериозно. Не подхожда на току-що избран министър така да гледа на 2 млн. лв.", продължи депутатът.

Славов отрече да се опитва да заобиколи проблем и обеща да обърне специално внимание на разминаването, което БСП посочва. Става въпрос за последните седмици от служебния кабинет, добави той.

Георги Свиленски смята, че е нямало да има промяна, ако спечелилият поръчката е бил друг И попита Славов дали ще я прекрати. Или ще чакаме конституционната реформа да приключи, иронизира той.

"Разбирам особената чувствителност при задаването на този въпрос - разходване на значимо по обем държавно финансиране и защото е договор, сключен по време на служебното прав. Разбирам политическия контекст на тези въпроси. Министерството на правосъдието не може произволно да прекрати процедура, която е минала контрол през КЗК и ВАС. Когато получа одитния доклад и цялата документация, ако има сериозни данни за твърдените от вас корупционни нарушения, ще се пристъпи към съответните действия", обеща министър Славов. И посочи, че няма как да обяви прекратяване на договора сега, защото това би било "ведомствен произвол". И увери, че няма да хвърля кал по предшественика си, а ще спази закона и процедурите.

"Този казус няма да свърши бързо", ядоса се Корнелия Нинова. И подчерта, че не бива да се позовава на КЗК и ВАС, защото решението на съда е от 24 април 2023 г. и процедурата е редовна, договорът обаче е сключен след това - през май, а цената е променена след сключването на договора.

"Виждам, че ще се поослушате, шест месеца сигурно нещо ще преперете, вероятно, за да поприкирете и тази сделка", ядоса се соцлидерката. И обяви, че БСП ще сезира прокуратурата "на база на журналистически разследвания". БСП ще подаде сигнал до европейските институции и ЕК, че са "били подведени умишлено с погрешна информация за цените. Че фирмата, която е трябвало да подаде цените нито е питана, нито е давала. В две министерства на служебния кабинет е извършена измама, от която едно частно лице е откраднало 2 млн. Ние сигнализираме институциите, вие си проверявайте 6 месеца каквото искате", закани се шефката на БСП.

"Не очаквайте от Министерството на правосъдието да се включи в разчистване на вътрешно политически сметки във вашата партия. Аз ще направя това, което ми позволява законът. Ако открия съответните нарушения, аз също ще подам сигнал, но няма как само на база на твърдения в медии, без да съм свършил това, което ме задължава законът, а именно - одит и контрол, да правя изявления. Не би било сериозно", реагира обаче правосъдният министър Атанас Славов, цитиран от "24 часа".

#Корнелия Нинова #Крум Зарков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници