Съюзът между Израел и САЩ е по-силен от всякога, заяви Нетаняху

Съюзът между Израел и САЩ е по-силен от всякога, заяви Нетаняху
е продължа да работя с президента Обама, за да гарантираме жизнените интереси по сигурността на САЩ и Израел, обеща Бенямин Нетаняху. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Стратегическият съюз между Израел и САЩ е по-силен от всякога, обяви премиерът Бенямин Нетаняху, като поздрави американския президент Барак Обама за преизбирането му.

„Ще продължа да работя с президента Обама, за да гарантираме жизнените интереси по сигурността на САЩ и Израел," обеща Бенямин Нетаняху в комюнике, цитирано от АФП и БГНЕС.

Израелският премиер направи тази заявка, въпреки че отношенията му с преизбрания държавен глава на САЩ са обтегнати.

Министърът на отбраната Ехуд Барак заяви от своя страна, че не изпитва никакво съмнение, че президентът Обама „ще продължи политиката си, основана на подкрепа за Израел".

„Убеден съм, че можем да преодолеем различията в позициите на двете страни, ако такива се появят," посочи Ехуд Барак.

Израелският вицепремиер Силван Шалом също заяви, че всички американски администрации са подкрепяли Израел както в политически план, така и в икономически и в областта на сигурността, защото имаме общи ценности и интереси.

„Барак Обама беше с нас в най-чувствителните моменти," изтъкна Шалом.

Той обаче призна, че съществува различие между двете страни относно календара, по който трябва да се управлява иранският ядрен проблем.

През септември Бенямин Нетаняху поиска настоятелно от Белия дом да наложи на Техеран „ясни червени линии", които да не се прекрачват в ядрената му програма, като заплаши с превантивни удари срещу ирански ядрени инсталации.

Той обаче се натъкна на отказа на президента Барак Обама, който подобно на останалата международна общност предпочита на този етап втвърдяване на санкциите срещу Иран.

#Израел #САЩ #Барак Обама #Президент на САЩ #Ехуд Барак #министър на отбраната #Бенямин Нетаняху #премиер на Израел #Иран #иранска ядрена програма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници