Първи парламентарен контрол за 7 министри

Първи парламентарен контрол за 7 министри

стоп кадър

A A+ A++ A

Народното събрание ще продължи с окончателното обсъждане на промените в закона за държавните резерви и военновременни запаси, с които се предвижда закриване на Държавното предприятие „Държавна петролна компания“. Днес ще се проведе и първият редовен парламентарен контрол на министри от новоизбраното редовно правителство.

Мотивите в законопроекта, внесен от последното служебно правителство, за ликвидация на Държавната петролна компания, са свързани с направени анализи, които сочат, че съществуването на държавното предприятие е напълно необосновано и участието му на свободния пазар на горивата не налага намеса на държавата. ПП-ДБ и БСП се обявяват в подкрепа на законопроекта, като смятат, че е нецелесъобразно да се вменява на държавата роля да открива и управлява държавни бензиностанции.

От ГЕРБ обаче се противопоставят с аргумента, че Държавната петролна компания е създадена по време на кабинета „Борисов 3“, за да се разбие руският монопол и да се влияе върху цената на горивата в полза на българските граждани, но не е успяла да заработи заради смяната на властта.

Депутатите ще обсъдят на първо четене и промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от БСП, които предвиждат обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст да е обвързано с размера на минималната работна заплата.

В днешния парламентарен контрол на въпроси на депутати ще отговарят седем министри с ресори: регионално развитие, правосъдие, образование, здравеопазване, земеделие, енергетика и младежта и спорта. Здравният министър Христо Хинков ще информира депутатите как се осъществява контрола за продажба на райски газ за непълнолетни, а просветният министър Галин Цоков ще отговаря на въпрос, свързан с ниските резултати от задължителната матура по български език и литература.

#депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници