Кога и с какъв паспорт Ангел Христов от Братя Галеви се е прибрал у нас?

Кога и с какъв паспорт Ангел Христов от Братя Галеви се е прибрал у нас?
A A+ A++ A

Все още няма яснота как е пристигнал в страната ни и дали е използвал фалшиви документи при преминаване на границaта. Една от работните версии е, че издирваният с червена бюлетина от Интерпол е имал южноафриканско свидетелство за самоличност, което по-късно сменил с друго, за да мине през Западните Балкани и да влезе в България. Засега това са само спекулации, тъй като МВР не се наема да посочи точния маршрут на беглеца. Няма и конкретни доказателства за него.

Рeпублика Южна Африка (РЮА) беше едно от местата, в които през годините се смяташе, че Братя Галеви живеят. Ако Христов наистина е тръгнал от там, намирането на фалшиви документи не е било трудно. Преди месеци стана ясно, че дори служители от вътрешното министерство на африканската държава участват в схема за издаването им, за което вземали между 5 и 10 хил. ранда (480-962 български лева - бел. ред.). Мрежата се организирала от пакистанци и сомалийци. Срещу малка сума наемали хора без работа, за които било малко вероятно някога да напуснат страната. През нощта те посещавали полицейска служба, където попълвали редовно заявление за паспорт. Вписвали имената си, датата на раждане и номера на личната си карта. Поставяли и пръстови отпечатъци. Единствено за снимката във фотокабината се отдръпвали и на мястото им заставал човекът, заплатил за фалшивия документ. Така издирвани хора се сдобиват с действителен паспорт, вписан в регистрите, с действителна самоличност, но с друга снимка. С него лесно и бързо се минавало на морските пристанища, тъй като на тях сверявали единствено лицето. На летището рискът бил по-голям.

Заради високия процент на свидетелствата ментета, издавани в РЮА, през септември миналата година страната въведе законови промени. Едната от тях - че документът за самоличност може да бъде взет само от службата, в която е подадено заявлението, както и че ще се активира задължително с пръстов отпечатък.

Дали Ангел Христов е преминал през всички тези процедури, за да се сдобие с южноафрикански паспорт, ако изобщо е бил там, засега остава неясно.

Със сигурност у нас намирането на такъв, дори висок клас, става по-бързо и лесно. На родните престъпници не им се налага да пътуват до РЮА или друга страна, за да си купят подобни ментата. В момента свидетелство за самоличност в България струва от 500 до 1000 лв. в зависимост от качеството, научи “24 часа-168 истории” от източник в МВР. Най-често данните в него са на реален човек - клошар, ром, безработен, но снимките винаги са на този, който го е поръчал. Срещу сумата може да вземе паспорт и лична карта, които уж са издадени и от други държави.

Цветелина Танкинска, "24 часа"

#Ангел Христов #братя Галеви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници