Гешев не се яви пред Правната комисия, още бил в Страсбург. Депутатите ядосани: Ще говори тук, само като го поканим!

Гешев не се яви пред Правната комисия, още бил в Страсбург. Депутатите ядосани: Ще говори тук, само като го поканим!

Стоп кадър/БНТ (архив)

A A+ A++ A

Главният прокурор Иван Гешев не се яви на заседание на парламентарната правна комисия, въпреки че сам поиска да бъде изслушан там. По предложение на ГЕРБ - СДС депутатите приеха, че той е изчерпал възможността сам да иска явяване пред депутатите.

Така, ако Иван Гешев ще говори в Народното събрание, това ще се случва само по покана на ресорната правна комисия.

На 9 юни Иван Гешев поиска да бъде изслушан в Народното събрание по разследвания за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние. Заради чувствителната информация заседанието трябвало да е закрито. Депутатите обаче прехвърлиха молбата му към ресорната правна комисия, в която Гешев днес не дойде. Заради продължаващото си посещение в Страсбург. От прокуратурата съобщиха, че там той се е видял с евродепутати, с които разговарял за състоянието на върховенството на закона у нас.

Искането на Иван Гешев за изслушване от депутатите не отговаряло на вътрешните правила на Народното събрание и затова той трябваше да се яви само в ресорната правна комисия.

„Аз поне бях запознат с неговите служебни ангажименти. Смятах, че те са сутринта и в късния следобед може да присъства. За съжаление, ни отговориха, че няма как да се случи това”, заяви Стою Стоев, председател на правната комисия, "Продължаваме промяната”.

„Ангажиментът на Иван Гешев приключи в Европейския парламент точно за 15 мин. Вчера преди обед”, посочи Надежда Йорданова, депутат от "Продължаваме промяната" - "Демократична България".

По предложение на ГЕРБ - СДС точката остана в дневния ред на депутатите с мотив, че друг представител на обвинението може да дойде вместо главния прокурор. Два часа по-късно това така и не се случи.

„Заявката за неучастие е заявка за отказ от правото. Искането за изслушване да бъде проведено. По този начин да бъде приключена процедурата по изслушване на главния прокурор”, подчерта Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ – СДС.

И така, докато е главен прокурор, Иван Гешев може да се явява в парламента само по покана на правната комисия. А въпросът кой ще заеме мястото му, докато Висшият съдебен съвет избере нов обвинител номер едно започва все по-често да занимава кадровиците.

Според Атанаска Дишева обаче нито един от петимата заместници на Иван Гешев не бива да поема поста. „Към настоящия момент една част от тях продължават да стопят твърдо зад главния прокурор. Г-н Сарафов поне публично се противопостави. Те имат доста различни функции”, подчерта Атанаска Дишева, член на ВСС, Съдийска колегия.

По информация на NOVA главният прокурор Иван Гешев се прибира тази вечер.


#Иван Гешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници