Кой е загубилият - републиканецът Мит Ромни?

Кой е загубилият - републиканецът Мит Ромни?
Снимка: nymag.com
A A+ A++ A

Мултимилионерът и бивш ръководител на успешна компания Мит Ромни завърши с неуспех политическата си кариера след загубата на президентските избори от президента Барак Обама.

Пътят му в професионалната кариера изглежда съвсем друг, но той не успя съвсем да се отърси от образа на опортюнист, който си бе изградил в бизнеса, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

Когато напуска компанията през 2002 г. мормонът и баща на пет деца и дядо на 18 внуци вече има зад гърба си Харвард. После става забележителен консултант, уважаван шеф, спасител на висящите зимни Олимпийски игри в Солт Лейк Сити през 2002 година ...

В политиката, той се препъва веднъж срещу Тед Кенеди, брат на някогашния президент, когато се кандидатира за място в Сената през 1994 г.

Дори когато става губернатор на Масачузетс през 2002 г., крайната му амбиция е да застане начело на най-силната нация в света. Това не се случи. Той не успя в първия си опит да стане кандидат по време на първичните избори на републиканците през 2008 г. Сега, вече на 65 години той загуби състезанието през 2012 г. след ожесточена битка срещу Барак Обама.

Между тези два президентски избора Мит Ромни никога не е преставал да бъде "кандидат Ромни" в неуморна кампания за убеждаване на Америка, да го наеме. Спасителят на много потъващи компании.

Но стотиците милиони долари, изразходвани за реклама не успяха да избавят "Мит" от запазения му имидж, да изглежда надут или да изчистят многобройните му идеологически преображения.

"Истинският" Ромни, за съперниците си от Републиканската партия в първичните избори е непоправимо умерен, друг път "истинският" е подкрепящ правото на аборт. За демократите пък "истинският" Ромни е десен екстремист, който готви драконовски съкращения на бюджета.

Мормонски мисионер във Франция

Роден през 1947 г. в Детройт, автомобилната столица на Мичиган, Уилард Мит Ромни попада в политическия супник на 15-годишна възраст, когато той придружава баща си Джордж в успешната му кампания за позицията на губернатор.

Присъства и на поражението на баща си в първични избори на републиканците за президентския пост през 1968 г. срещу Ричард Никсън.

Когато се среща за първи път с Ан Дейвис през 1965 г., тя е само на 15 години. Влюбените се женят през 1969 г., когато Мит се връща след две и половина години. Толкова трае мисията му във Франция.

Там мормонският мисионер работи от сутрин до вечер, за да привлича французи към тази странна религия от Америка.

Вече в САЩ и вече женен се премества в Белмонт, близо до Бостън, Масачузетс.

Мит Ромни завършва най-добрия университет в страната, Харвард, където получава две магистърски степени по бизнес администрация и право през 1975 г.

Влиза като изгряваща звезда в управителния съвет на Бостънска консултантска група /Вoston Consulting Group/ и Бейн и компания /Вain & Company/ през 1977 г., където главния изпълнителен директор през 1984 г. му поверява новото дружество Бейн кепитъл /Bain Capital/.

В продължение на 15 години Бейн кепитъл прави от Мит Ромни богат човек и му носи репутацията на успешен бизнесмен, похвали се самият той по време на кампанията.

След поражението през 2008 г., съпругата му Ан бе обещала "никога повече политика", преди да промени позицията си през 2011 г.

Трудно е да си представим днес, че тя и избирателите ще му дадат трети шанс.

#Мит Ромни #републиканец #Републиканска партия #Барак Обама #президентски избори #САЩ #Президент на САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници