10 000 войници, 250 самолета! НАТО стартира най-голямото си въздушно учение в историята

10 000 войници, 250 самолета! НАТО стартира най-голямото си въздушно учение в историята
A A+ A++ A

Най-големите военновъздушни маневри в историята на НАТО започват днес в германското въздушно пространство с двуседмични учения с участието на около 10 000 войници и 250 самолета от 25 държави, предаде ДПА.

Водени от германския Бундесвер, ученията „Еър дифендър 2023“ ще продължат до 23 юни и целят да се отработи отблъскването на фиктивна атака на агресор от изток.

Въпреки че маневрите се провеждат докато бушува война между Русия и евентуалната кандидатка за членство в НАТО Украйна, представители на германските ВВС казаха, че идеята за ученията датира още от 2018 г., преди началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, започнала през 2022 г.

Маневрите съвпадат с пика на летните ваканционни самолетни пътувания и оценките доколко ще бъде нарушен гражданският въздушен трафик варират.
Инго Герхарц от германските ВВС каза, че закъсненията в гражданските полети ще са от порядъка на няколко минути, но Матиас Маас от профсъюза на авиодиспечерите смята, че ученията ще се отразят осезаемо върху гражданската авиация.

Три зони във въздушното пространство на ФРГ ще бъдат засегнати от военните учения: части от Северна Германия и Северно море, части от Източна Германия и Балтийско море и части от Югозападна Германия.

#НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници