Атанас Чобанов: Фирмата с бутика от „Барселонагейт“ е купена от Росица Велкова и продадена на съпругата на личния астролог на Борисов

Атанас Чобанов: Фирмата с бутика от „Барселонагейт“  е купена от Росица Велкова и продадена на съпругата на личния астролог на Борисов

Личен архив

A A+ A++ A

Прокуратурата и новият Гешев, който реши да активира дела, за да удари „лицето Бойко Методиев Борисов“, както самият той го нарече, са свършили една сериозна работа по проследяване на пътя на парите по делото „Барселонагейт“. Това заяви пред БНР Атанас Чобанов, главен редактор на разследващия сайт Bird.bg.

Bird.bg и „Бивол“ публикуваха факсимилета от важни страници по делото „Барселонагейт“, депозирани в Народното събрание. Някои депутати все още не са получили достъп до това досие.

Атанас Чобанов определи като важна новината за сензационното пътуване на делото от една прокуратура в друга, продължило цели 2 години и 2 месеца. Не по-малко сензационно обаче е и заявеното в прав текст от Прокуратурата:

"Твърди, че Бойко Борисов е осигурил парите за къщата в Барселона, в която е живяла Борислава Йовчева, с която е имал интимна връзка и дете от нея. Няма условности".

Чобанов обясни ,че това е част от документ, с който Bird.bg разполага в цялост, който прокурорът по делото е внесъл пред съда, за да оправдае оперативно-издирвателни действия и обиски на човек, приближен до Валентин Златев и Бойко Борисов.

"Това са документи, които идват от тези страници, намиращи се в деловодството на парламента. Всеки депутат, който има достъп, може да потвърди, че са напълно автентични".

Журналистът отбеляза, че се стига до конкретна фирма, която е дала парите.

"Става въпрос за фирма на Валентин Златев и признания на свидетели, които фигурират в протоколи за разпит. Това скъсява значително дистанцията между тази инвестиция и Борисов. По това дело има и класифицирана информация".

Продажбата на къщата фигурира в имотния регистър на Барселона, напомни той.

"Отдавна излезе, че е продадена на загуба – искали са да се освободят от актива. Проследима е и съдбата на бутика на луксозната марка „Шервиньо“. Фирмата е купена от приближен на ГЕРБ - Росица Велкова, която беше част от икономическия екип на партията. След това е продадена на съпругата на личния астролог на Борисов".

Информацията за Истанбул по делото „Барселонагейт“ обаче е нова, разказа Чобанов.

"Тя се проверява от Прокуратурата. Изпратено е искане за правна помощ. В него се твърди, че Бейзат Яхя е близък на Борисов, който го води на срещите си с Ердоган. Разследван е за пране на пари, има дело срещу него. Иска се турските служби да дадат движението по сметките на Борислава Йовчева и Бейзат Яхя и имотите, както и неговите влизания и излизания през граница, с твърдението ,че той е изнесъл 300 милиона лева и е купил имот на Йовчева в Истанбул".

Тази информация, според Прокуратурата, е налична в медийното пространство, отбеляза журналистът.

"Те се опитват да валидират нещо, което вече съществува като твърдения в медиите. Дали ще излезе заек, не знам, но е обнадеждаващо, че се започват такива действия".

Чобанов разаказа също, че планира да бъде в Страсбург, когато Гешев трябва да бъде изслушван от Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.

"Не знам дали ще видя един раним човек, но аз ще започна с въпросите, на които не ми отговори предишния път. Те бяха сериозни. Вижда ли Делян Пеевски? Бейзат Яхя е много близък и до ДПС. Отговорът на този въпрос е много важен. Освен каскет и тиква, в нашето уравнение има и един конституционалист".

#Атанас Чобанов #Барселонагейт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници