Елена Йончева: Няма да допусна знаковите дела в България да бъдат заметени под килима

Елена Йончева: Няма да допусна знаковите дела в България да бъдат заметени под килима

ФБ/Елена Йончева

A A+ A++ A

На предстоящото заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент (ЕП) очаквам конкретни отговори по знакови за България разследвания за корупция по високите етажи на властта – „Барселонагейт“, снимките с кюлчетата и др. Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в интервю за Евронюз България.

Групата, в която тя е единствен представител от България, ще заседава извънредно при закрити врата за ситуацията в страната във вторник в Страсбург. Отправени са покани към главния прокурор Иван Гешев, министъра на правосъдието Атанас Славов, както и към представител на GRECO (Групата на държавите, борещи се с корупцията) към Съвета на Европа, която следи какви са практиките по разкриване на корупционни схеми по високите етажи на властта.

Елена Йончева припомни, че, освен това, е в контакт с испанския главен прокурор, който се занимава със случая „Барселонагейт“. Няколко пъти говорих с него, разменяхме официална кореспонденция. Испанската прокуратура всъщност започна това разследване. Испанските медии - сред тях El Periodico, швейцарският Tages-Anzaiger и телевизията RTS, базираните в Брюксел Euractiv.com и Bruxelles2, Eureporter от Ирландия, английските медии, включително BBC и The Guardian писаха и отразиха случая, след като дадох не едно интервю, каза евродепутатът.

Да не оставим всичко да се забрави във времето, категорична беше Елена Йончева.

Мониторинговата група на ЕП е малка, но с огромно влияние. Тя се състои от едва 14 евродепутати – по двама представители на всяко политическо семейство. Елена Йончева е част от нея от 2020 г., оттогава България е под наблюдение.

Групата следи процесите в държавите членки, в които установи, че има проблеми с демокрацията, върховенството на закона, гражданските свободи. Тя е създадена за първи път през 2018 г., след убийството на журналистката Дафне Галиция в Малта. Попитана за резултатите от работата й, Елена Йончева сподели: Ще ви дам пример с Малта. След убийството групата направи няколко посещения на място, събра информация, изслуша представители на властта. И след този натиск да има повече яснота по случая, в крайна сметка премиерът на Малта подаде оставка. Така че групата има огромно влияние.

Мониторинговата група излиза с конкретни заключения, доклади, които се обсъждат периодично в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП (LIBE). Наблюденията й са част и от годишните доклади за върховенството на закона, които Европейската комисия представя за всяка държава членка.

Ще искаме конкретни отговори и от GRECO – ако в България продължаваме да буксуваме по тези знакови дела, какво може да се направи? Какво ще се случи, ако в страната отново няма развитие по тези случаи – дали GRECO ще вземат отношение, каза още Елена Йончева.

Бойко Борисов, в качеството му на премиер, беше поканен на два пъти в Брюксел, за да бъде изслушан за България. Но и двата пъти той отказа да отиде.



#Елена Йончева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници