Милиони американци на опашки да дадат гласа си

Милиони американци на опашки да дадат гласа си
Американски избиратели гласуват в избирателна секция в палатка в Рокъуейс, щата Ню Йорк, в район, засегнат от урагана "Санди". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Голяма част от американските избиратели се наложи да чакат с часове, за да гласуват в президентските избори във вторник, 6 ноември 2012 г., заради организационни или технически проблеми.

Проблеми с избирателните секции имаше най-вече в засегнатите от урагана „Санди" райони в североизточните щати, но от различни части на САЩ бяха докладвани проблеми с автоматите за гласуване, предаде Си Ен Ен.

Над 240 секции в щатите Ню Йорк и Ню Джърси бяха преместени в последния момент в райони, засегнати от урагана "Санди", предаде "Блумбърг".

51-годишният президент-демократ Барак Обама се нуждае от победа в Охайо и Средния запад, за да спечели втори мандат в Белия дом, напук на високата безработица и крехкото състояние на икономиката.

65-годишният републиканец Мит Ромни – богаташ и бивш губернатор на Масачузетс, пък е на път да влезе в историята като първия мормон президент на страната, след като обеща на американците икономически растеж и повече работни места.

Опашки от нетърпеливи граждани започнаха да се вият още в началото на деня, включително в ключовите щатове като Флорида и Вирджиния. Част от избирателите там чакаха по близо три часа, за да подадат гласовете си, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Освен новия президент на САЩ, избирателите те излъчват още 1/3 от състава на Сената, доминиран от демократи, както и цялата Камара на представителите, която до момента е ръководена от републиканци. Обстановката обаче няма да се промени и политическата безизходица вероятно ще се запази.

Според изследване на сайта "realclearpolitics", Обама води в Айова (2,4%), Охайо – (2,9%), Уисконсин – (4,2%), Вирджиния (0,3%), Ню Хемпшир (2%) и Колорадо (1,5%).

Ромни обаче към момента е печеливш в най-големия ключов щат – Флорида, и в Северна Каролина.

#САЩ #Барак Обама #Мит Ромни #Пол Райън #Джо Байдън #президентски избори #демократи #републиканци #Президент на САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници