10 000 лв. глоба за хотела в Банско, натровил 38 деца

10 000 лв. глоба за хотела в Банско, натровил 38 деца
На 3 октомври 38 деца и трима преподаватели от 125-о СОУ в София, които бяха на зелено училище в Банско, се озоваха в болницата в Разлог с хранително натравяне. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Максимална глоба от 10 000 лв. е наложена на собственика на хотел „Бъндерица" в Банско, в който 38 деца получиха хранително натравяне, съобщи директорът на Областната дирекция за безопасност на храните д-р Михаил Бщавелов.

На хотела ще бъдат съставени и три акта за установяване на административно нарушение, които ще бъдат в максимален размер според Закона за храните. Кухнята остава затворена до второ нареждане, съобщиха от пресцентъра на ОДБХ, цитирани от БТА.

Резултатите от лабораторните изследвания на Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград от взетите проби от продуктите в хотел „Бъндерица" сочат, че вторично замърсяване на храната със стафилококи, предадени от персонала, е единствената причина за стомашно-чревното неразположение на 38 деца и три учителки от столично училище.

Тези резултати потвърждават оповестения в понеделник анализ на взетите проби на хората от персонала в хотела, който откри стафилококови бактерииа при трима от петимата работници в кухнята на хотела.

Превантивно ОДБХ ще осъществи през втората половина на ноември тристранна среща заедно с представители на община Банско и собствениците на хотели и заведения за обществено хранене в курортния град. На нея ще бъдат представени още веднъж изискванията на нормативната база в областта на храните, увери още д-р Михаил Бщавелов в интервю за „Дарик".

На 3 октомври 38 деца и трима преподаватели от 125-о СОУ в София, които бяха на зелено училище в Банско, се озоваха в болницата в Разлог, след като ядоха руло „Стефани", леща, пилешки бутчета с ориз и пасти предния ден в хотела.

Те бяха приети в болницата със симптоми на хранително отравяне, а преди ден бяха изписани в добро състояние от болницата.

Още в събота здравните инспектори от Благоевград затвориха кухнята на хотела, а по-късно бе уволнен и главният готвач заради нередовна здравна книжка.

#хотел „Бъндерица" #Банско #хранително натравяне

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници