Нестинари танцуват върху жарава тази вечер в странджанското с. Българи

Нестинари танцуват върху жарава тази вечер в странджанското с. Българи

Стоп кадър/YouTube

A A+ A++ A

В странджанското село Българи с нестинарски игри се чества по стар стил денят на Св. Св. Константин и Елена. Сакралният нестинарски танц върху огнената жарава в центъра на селото ще започне в 22.00 часа тази вечер, предаде БНР.

По стар обичай в сърцето на Странджа, в село Българи, всяко година на 3-и юни се провеждат нестинарски игри. С камбанен звън и празнична литургия в църквата „Св. Св. Константин и Елена“ започват честванията.

„Рано сутринта бие камбаната, ритуалът започва още в 10 часа, извършва се празнична литургия, осветяват се иконите от свещеника. След това нестинарската общност взема иконите, три млади момчета и ги отнасят в конака, където става най-важният момент от ритуала – обличането на иконите. Под звуците на тъпана и гайдата шествието излиза и се отправя към Аязмото, където става водосвета и измиването на иконите“, каза кметският наместник в селото Недялка Лапчева

Нестинарският огън ще бъде запален на централния площад 2 часа преди началото на нестинарските танци. Програмата включва още фотоизложбата „Пътят на нестинарството“ и прожекция на първия български 3Д документален филм „Стъпки в огъня“. Изложбата и филма могат да се видят в посетителския информационен център.


#нестинари #Българово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници