В прокуратурата имало преписка по сигнал срещу Марковска

В прокуратурата имало преписка по сигнал срещу Марковска
В прокуратурата съществува преписка по сигнал срещу съдия Венета Марковска, която на 31 октомври бе избрана за член на Конституционния съд от парламентарната квота. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В прокуратурата съществува преписка по сигнал срещу съдия Венета Марковска, която на 31 октомври бе избрана за член на Конституционния съд от парламентарната квота.

Информацията беше потвърдена от Софийска градска прокуратура (СГП), съобщи „Дневник".

Това опровергава представените преди седмица от Венета Марковска справки пред парламентарната правна комисия от четири институции в съдебната власт (Висшия съдебен съвет, инспекторатът към него, СГП и Върховната касационна прокуратура (ВКП)), според които срещу нея няма досъдебни производства или сигнали.

От ВСС и ВАС Венета Марковска е искала да проверят дали срещу нея има подадени сигнали и жалби за нарушения в работата й. В исканията до СГП и ВКП тя пита за данни за досъдебни и дисциплинарни производства, но не и за сигнали, отбелязва „Дневник".

Проверката в Софийска градска прокуратура е била по сигнал, подаден от бившия следовател Стоян Стоянов. В него той казва, че „Венета Марковска, като председател на дисциплинарната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС), член на ВСС и зам.-председател на ВАС на 24.01.2007 г. умишлено е използвала документи с невярно съдържание (чл.316 НК), като тези документи са използвани и гласувани от членовете на ВСС, като решение на съвета."

Софийска градска прокуратура е отказала да образува досъдебно производство по сигнала, обясни говорителят й прокурор Румяна Арнаудова, защото нямало доказателства за извършено престъпление.

Прокурорското постановление обаче е било обжалвано и не е влязло в сила. В момента преписката се намира в Софийската апелативна прокуратура.

Юристи коментираха, че лични мнения не могат обективно да бъдат предмет на престъпление по чл. 316 като документи с невярно съдържание, независимо с каква цел са използвани.

„С две думи става дума за търговия с влияние," коментира пред „Дневник" Стоян Стоянов.

През 2007 г. той е бил уволнен като следовател, като в дисциплинарния състав по уволнението му влизат тогавашните членове на ВСС Венета Марковска, бившата председателка на Апелативния съд в Пловдив Радка Петрова и бившия ректор на Правно-историческия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски" Александър Воденичаров.

Те приемат, че е налице нарушение на сроковете по произнасяне на делата, както и нарушение на етичните норми.

Съставът, председателстван от Венета Марковска, се мотивира с „доклади" на работещи в Софийската окръжна следствена служба.

Върховния административен съд обаче приема, че ВСС е тълкувал превратно фактите: „изводите на административния орган за допуснати такива се основават на представени докладни записки до директора на СОСлС. Обсъдените документи обаче не съдържат факти, а субективни оценки за поведението на Стоянов..."

В началото на седмицата стана ясно, че Венета Марковска е съсобственик с адвокат Румен Еленски и бившият член на Инспектората на ВСС Анита Михайлова на имот на Северното Черноморие.

Инспекторатът на ВСС също беше една от институциите, които казаха че нямат проверки срещу съдийката, посочва още „Дневник".

Първоначално Венета Марковска отричаше адвокат Румен Еленски да се е явявал по нейни дела, но стана ясно, че това се е случвало поне няколко пъти (и то все по времето, когато те са били съсобственици).

На няколко пъти през последната седмица Европейската комисия призова българските власти да отговорят убедително на обвиненията срещу Венета Марковска, но до този момент това не се е случило.

#Венета Марковска #Конституционен съд #Софийска градска прокуратура #СГП #ВСС #Инспекторат на ВСС #Върховна касационна прокуратура #ВКП #Румен Еленски #Анита Михайлова #Стоян Стоянов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници