Станишев: Оценката на Доган за историята е погрешна и неприемлива

Станишев: Оценката на Доган за историята е погрешна и неприемлива
Оценката на казуса ген. Васил Делов на лидера на ДПС Ахмед Доган е „непремерена, погрешна и неприемлива" според председателя на БСП Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Оценката на казуса ген. Васил Делов на лидера на ДПС Ахмед Доган е „непремерена, погрешна и неприемлива" според председателя на БСП Сергей Станишев.

Необходим е общ прочит на нашата, Балканската история, коментира в неделя Ахмед Доган казуса с въздържанието на общинските съветници от движението да приемат освободителя на града генерал Васил Делов през Балканската война за почетен гражданин.

Според него общият прочит на Балканската история предполага да се съобразиш не само със своята политическа целесъобразност, но и с другостта на съседа.

„По никакъв начин не може да се приеме оценката, че Балканската война е форма на възродителния процесл Това поставя под въпрос самия характер на българската история," заяви лидерът на левицата, цитиран от БГНЕС.

Ако беше такава, твърди Сергей Станишев, в България нямаше да има българи с различен етнически произход, които живеят като пълноправни граждани.

„Виждаме една надпревара в националистически реторики, които целят политически, краткосрочен дивидент за изборите," продължи лидерът на БСП.

Той призова всички политици да загърбят тесните си партийни интереси и да не се „заиграват" нито с религиозните убеждения, нито с етническия произход на българските граждани за краткосрочни дивиденти.

„България успя да опази етническия мир, това е голямо постижение. Всички политически сили имат принос в това и това постижение не трябва да бъде разклащано," коментира още лидерът на социалистите.

#Кърджали #ген. Васил Делов #Ахмед Доган #ДПС #Сергей Станишев #БСП #председател на БСП #етнически мир #Балканска война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници