Хранителни съвети при анемия: Какво да не консумирате

Хранителни съвети при анемия: Какво да не консумирате

pexels

A A+ A++ A

Анемията е заболяване, характеризиращо се с намален брой червени кръвни клетки или ниско съдържание на хемоглобин в кръвта. Храната, която консумирате, може да има влияние върху вашето състояние и симптомите на анемията. В тази статия ще разгледаме някои храни, които трябва да избягвате, ако страдате от анемия, и ще предоставим важни съвети и насоки за здравословно хранене.

Храни богати на фитати:

  • Фитатите са съединения, които могат да намалят попиването на желязо от растителни източници.
  • Някои от храните, богати на фитати, които трябва да се консумират със забележително внимание при анемия, са цитрусовите плодове, фуражните зърнени храни, кафето и чайът.
  • Важно е да се обърне внимание на балансираното хранене и да се съчетават такива храни с други богати на желязо източници.

Храни с високо съдържание на калций:

  • Калцийтът, особено в големи количества, може да влоши попиването на желязо от храната.
  • Храни, богати на калций, като млечни продукти, сирена, калциеви добавки и някои зеленчуци като спанак и репички, трябва да се консумират с умереност при анемия.

Храни с ниско съдържание на витамин C:

  • Витаминът C помага на организма да попие желязото от храната.
  • При анемия е важно да се консумират достатъчни количества храни, богати на витамин C, като цитрусови плодове, пиперки, ягоди и домати.

Храни с високо съдържание на фибри:

  • Храната, богата на фибри, като пълнозърнести храни, бобови култури и зеленчуци, може да затрудни попиването на желязо и да допълнително увеличи проблемите със симптомите на анемия.

Анемията изисква специално внимание към хранителния режим. Важно е да се избягват храни, които могат да затруднят попиването на желязо или намалят ефективността на лечението. Същевременно е важно да се съчетават правилно различни храни, богати на желязо и витамин C, за да се улесни попиването на желязото. Преди да внесете промени в хранителния си режим, винаги е препоръчително да се консултирате с лекар или диетолог, които могат да ви предоставят персонализирани съвети и насоки.


#храна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници