Народни средства за борба със синузита

Народни средства за борба със синузита

pexels

A A+ A++ A

Синузитът е общо състояние, при което синусите - въздушни кухини в околоността на носа - се възпалват и запушват. Това може да доведе до неприятни симптоми като болка в лицето, насочена към челото и около очите, затруднено дишане и главоболие. Вместо да се изправяте сами срещу синузита, е важно да разберете, какви методи и техники може да пробвате за облекчаване на симптомите и ускоряване на възстановяването си. В тази статия ще представим няколко полезни съвета и методи, които можете да опитате, ако страдате от синузит.

Използвайте солна вода: Изплакването на носа със солна вода е един от най-популярните народни методи за облекчаване на синузита. Можете да приготвите собствената си солна разтвор, като разтворите половин чайна лъжичка сол в чаша топла вода. Използвайте шприц или носна ирригационна система, за да изплакнете носа си с тази солна вода. Това ще помогне да се прочистят секретите и да се намали запушването.

Ползвайте топли компреси: Топлите компреси могат да помогнат за облекчаване на болката и отпушване на синусите. Нагрейте малка кърпа или хартия в микровълнова или върху печка и поставете я върху лицето си, в областта на засегнатите синуси. Повторете няколко пъти на ден, за да постигнете желания ефект.

Използвайте натриев хлориден препарат или физиологичен разтвор: Изплакването на носа с натриев хлориден препарат или физиологичен разтвор може да помогне за отваряне на синусите и измиване на натрупаните секрети и възпалителни вещества. Това може да намали запушването и облекчи симптомите на синузита.

Приложете парна терапия: Инхалирането на парa може да помогне за разтваряне на секретите и облекчаване на запушването на синусите. Варете вода и я изсипете в голяма купа. Наклонете главата си над купата, покрийте главата си с кърпа и вдишвайте парата около 10-15 минути. Можете да добавите етерични масла като мента или евкалипт, които имат освежаващ ефект и помагат за отпушване на синусите.

Приложете масаж на лицето: Нежният масаж на лицето може да помогне за подобряване на оттичането на секретите и облекчаване на запушването. Използвайте нежни кръгови движения, за да масажирате областта около синусите си, носа и височините. Това ще помогне на секретите да се разпръснат и да се намали натиска и болката.

Пийте горещи напитки: Горещите напитки като чай от босилек, зелен чай с лимон и мед или топло зеле с мед могат да помогнат за облекчаване на симптомите на синузита. Те ще помогнат на тялото ви да се хидратира и да се разреждат секретите.

Синузитът може да бъде изключително неприятно състояние, но съществуват различни методи и техники, които може да пробвате, за да облекчите симптомите и прискорите възстановяването си. Опитайте с топли компреси, променете позицията на главата си, използвайте натриев хлориден препарат или физиологичен разтвор, приложете парна терапия и пийте достатъчно течности. Важно е да се консултирате с лекар, ако симптомите не се подобрят или се влошат.

#хрема

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници