Денков и Габриел преговаряха за състава на кабинета с мандата на ПП-ДБ ОБЗОР

Денков и Габриел преговаряха за състава на кабинета с мандата на ПП-ДБ ОБЗОР

стоп кадър/ НОВА

A A+ A++ A

След като първите две политически сили обявиха, че ще предложат общо правителство, продължават преговорите за управленска програма и министерски постове. Разговорите днес продължиха на четири очи между кандидатите, излъчени за ротация на премиерския пост – Мария Габриел и Николай Денков. Какво са успели да договорят все още не се знае, тъй като срещите не са открити. Очакванията са ПП-ДБ да предложи същия състав на кабинет, който лансира преди седмици, с малки промени.

Днес Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че той самият е предложил Асен Василев да оглави Финансовото министерство в общото правителство. Все още не е ясно дали ГЕРБ ще има други министри, освен Мария Габриел. Кирил Петков пък съобщи, че няма да участва в Министерския съвет.

Предложеният вариант за управление с вторите не е коалиция, категоричен беше Борисов. „Ако е коалиция, ще сме аз и Кирил Петков и премиери, и министри, и всичко останало. Аз го наричам отговорно поведение на диаметрално противоположни като омраза партии и в същото време със 100 процента еднакви програми”, коментира лидерът на ГЕРБ. Той обясни, че не знае кои ще са министрите в кабинета, а партията разчита за преговорите на Мария Габриел. Единственото предложение е свързано с ресора на финансите, заради спешната необходимост от бюджет.

И докато се очаква Асен Василев да застане на поста финансов министър, Кирил Петков обяви, че няма да участва в Министерския съвет. Той нарече формата конструкция, а не коалиция заради липсата на доверие между двете партии. Петков определи Мария Габриел като ключът към модела за нормална европейска държава. Според Атанас Атанасов пък се очакват промени в първоначално предложения състав.

Остри критики дойдоха от председателя на „Възраждане” Костадин Костадинов. „Такава крупна политическа измяна не се е случвала досега в нашата политическа история”, каза той.

Лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов сподели пост във Facebook, който сравнява настоящата ситуация с древногръцката митология и синовете на Едип - Етеокъл и Полиник, които се разбрали да управляват като се редуват на трона през година. До ротация така и не се стига, а двамата влизат в битка с трагичен край.

#Мария Габриел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници