Заместничка на Велчев също с номинация за главен прокурор

Заместничка на Велчев също с номинация за главен прокурор
Предложението Тонева да заеме поста, на мястото на номинирания за конституционен съдия Борис Велчев, дойде от нейния колега Камен Ситнилски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вторият предложен за поста временно изпълнаващ длъжността главен прокурор е заместник-главният прокурор Галина Тонева.

Малко преди да стане ясна номинацията на Тонева, петима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложиха поста да заеме преизбраният директор на Националната следствена служба (НСлС) Бойко Найденов.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева поиска лично да получи уверение от Тонева, че е съгласна да е временно изпълняваща длъжността главен прокурор, предаде Дарик радио.

Предложението Тонева да заеме поста, на мястото на номинирания за конституционен съдия Борис Велчев, дойде от нейния колега Камен Ситнилски, който декларира, че има устното й съгласие. То било изразено и пред друг член на съвета – Румен Боев.

Заради това, че зад другата кандидатура – на Бойко Найденов, стои декларация за съгласие, а такава за Тонева липсва, Ковачева поиска да получи уверението от нея.

Според Ситнилски директорът на националното следствие Бойко Найденов не е прокурор и затова не може временно да заеме мястото на Борис Велчев.

Изборът на изпълняващ длъжността главен прокурор идва след предложение на ВСС президентът Росен Плевнелиев да освободи с указ Борис Велчев от длъжността главен прокурор и да го назначи за съдия в Конституционния съд.

След издаването на указа на държавния глава, Велчев подаде оставка пред ВСС като главен прокурор, съгласно изискванията на Закона за съдебната власт.

Решението на ВСС да предложи на президента да издаде указ за освобождаването на Борис Велчев от заеманата длъжност бе взето на 1 ноември.

В близките дни се очаква да започне процедурата по избор на нов главен прокурор. За да бъде номиниран един кандидат, той трябва да събере подкрепата поне на петима членове на ВСС.

#Галина Тонева #главен прокурор #Висшия съдебен съвет #ВСС #Националната следствена служба #НСлС #Бойко Найденов #Диана Ковачева #министър на правосъдието #Борис Велчев #Росен Плевнелиев #президент #Румен Боев #Камен Ситнилски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници