Сидеров обвини Доган в антидържавност

Сидеров обвини Доган в антидържавност
Сидеров призова президентът, премиерът и председателят на Народното събрание да вземат незабавно отношение по изказването на Доган. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Партия „Атака“ внася за гласуване в парламента декларация, осъждаща изказването на лидера на ДПС Ахмед Доган, в което той сравни Балканската война с възродителния процес, заяви нейният лидер Волен Сидеров.

Нещо повече, националистическата партия иска от Конституционния съд да обяви ДПС в противоконституционност, като още в понеделник „Атака“ започна събирането на подписи в Народното събрание.

От ВМРО-БНД пък настояват партията на ДПС да бъде извадена от парламента, допълни председателят на формацията Красимир Каракачанов, цитиран от Нова телевизия.

„Изказването на Доган е не само изключително спекулативно, но и антидържавно“, категоричен бе Сидеров.

Лидерът на „Атака“ вече е изпратил писма до президента, премиера и председателя на НС с призив да реагират на думите на Доган.

Целта на Ахмед Доган според Каракачанов е да шокира обществото, „както обикновено прави ДПС преди избори“.

„Доган все пак е депутат в българския парламент и се е клел върху българската Конституция“, коментира председателят на ВМРО-БНД.

Според „Атака“ лидерът на ДПС изразява гледната точка на османската държава и по-късно турската, която днес по абсолютно неоспорими белези водела неоосманистка политика, каза още в понеделник Сидеров.

Волен Сидеров призова президентът, премиерът и председателят на Народното събрание да вземат незабавно отношение по изказването на Доган.

Необходим е общ прочит на нашата, Балканската история, така коментира в неделя Доган казуса с въздържанието на общинските съветници от ДПС да приемат освободителя на града генерал Васил Делов през Балканската война за почетен гражданин.

Според Доган самото поставяне на въпроса на този етап крие опасност от ерозиране на самата държавност.

„Защото Балканската война е не само война на победители и победени, а война за етническо прочистване и други форми, които по-късно ние определихме като различни вариации на възродителен процес“, коментира още лидерът на ДПС.

По думите му напоследък имало анти-ДПС стратегия в една анти-ДПС кампания и тя имала две измерения. Едното било свързано с твърдения като тези на академик Георги Марков, според когото ДПС прокарва неоосманизма в България, а другото – свързано с твърденията, че ДПС едва ли не е проводник на радикалния ислям, визирайки се случаят с имамите в Пазарджик.

#Волен Сидеров #Кърджали #противоконституционност #Ахмед Доган #ДПС #Конституционен съд #КС #„Атака“ #Парламент #декларация #подписи #Народно събрание #НС #ВМРО-БНД #Красимир Каракачанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"