Зам.-министър Ефремова: Правителството стартира обучителни програми за заетите в соларния бизнес

Зам.-министър Ефремова: Правителството стартира обучителни програми за заетите в соларния бизнес
A A+ A++ A

ВЕИ индустрията, временното правителство, държавните и образователните институции ще работят по-тясно заедно за обучаването на квалифицирани кадри. „Зелените професии“ са бъдещето и подготовката на експерти е от ключово значение не само за развитието на сектора, но и за постигане на енергийните цели на държавата. Именно качествените кадри ще бъдат движеща сила при така важния за България процес на енергиен преход. Това стана ясно по време на първото издание на кариерния форум „Презареди кариерата си“, който даде възможност на десетки млади таланти, търсещи реализация във ВЕИ сектора, да черпят от опита на доказани експерти в сферата.

Наталия Ефремова – зам.-министър на труда и социалната политика, бе специален гост на събитието и адресира нуждата от съвместна работа между бизнеса и властта в прехода към възобновяеми енергийни източници. „Всичко ново, което се въвежда, трябва да идва от бизнеса. Те са експерти и носители на новите знания. С цел да подкрепи подготовката специализирани кадри за ВЕИ индустрията, правителството планира да стартира обучителни програми. Без координация между бизнеса и държавата няма как да вървим напред“, допълни тя.

Д-р инж. Веселин Тодоров – председател на сдружение „Соларна Академия България“ и съорганизатор на форума, също подчерта важността от колективен подход. „За да успее планът за възстановяване и устойчивост, трябва бизнесът, властта, образованието и медиите да работят заедно. Само тогава можем да постигнем всяка обща зелена цел“.

„Въпреки че намирането на квалифицирани кадри е тежка задача за всички сфери на съвременния бизнес, нуждата от хора с желание за развитие във ВЕИ индустрията става все по-осезаема. Ето защо чрез този форум целим да преборим този недостиг на кадри в най-динамично развиващата се индустрия – тази на възобновяемите енергийни източници“, обобщи Максим Бехар, CEO на M3 Communications Group, Inc. и съорганизатор на кариерния форум „Презареди кариерата си“.

„Презареди кариерата си“ събра на едно място бизнеса, институциите и кандидатите за работа с цел да задълбочи диалога между ВЕИ индустрията, образованието и институциите, за да работят съвместно върху иновативни и практически ориентирани подходи на обучение и създаване на зелени решения.

Първото издание на форума се проведе в генерално партньорство с CSL Installers, а основен партньор бе HRS Bulgaria. Партньори на събитието бяха още VVT Engineering, Solaris Montage и Hecsolar.

Събитието се проведе със специалното съдействие на Нов български университет, Междууниверситетския център за развитие на кариерата към УНСС, Технически университет – София, Технически университет – Габрово, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Стопански факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Професионална гимназия по електротехника и електроника – Пловдив.

Медийни партньори на кариерния форум бяха: БТА, Телеграф, Banker.bg, Econ.bg и Novinite.bg.

За Соларна Академия България:


Сдружение СОЛАРНА АКАДЕМИЯ БЪЛГАРИЯ е основано в края на 2021 година като отговор на нуждата от повече информираност, изграждане на устойчива стратегия за развитие на енергийния сектор в България и подпомагане на образованието да отговори на новите нужди на пазара на труда.

Дейността на Сдружението предвижда създаването на информационни кампании, които имат за цел да популяризират предимствата на възобновяемите източници на енергия пред бъдещи инвеститори и обществото, да комуникират проблемните области, да подкрепят образованието и обучението в сектора. Сдружението ще реализира кампании чрез използването на изяви в медиите, социалните мрежи, организация на конференции, семинари, отворени лекции, обмен на добри практики с държави, които са напреднали в своето развитие в областта на ВЕИ и енергийната ефективност, и други. solaracademy.bg.

#Соларна Академия България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници