Години по-късно и милиони повече: Откриват "Арена Бургас"

Години по-късно и милиони повече: Откриват "Арена Бургас"

ММС

A A+ A++ A

Едно епично събитие ще бележи днешния 18 май – след години чакане „Арена Бургас“ ще отвори врати.

На 20 октомври 2014 г., легендата в леката атлетика Сергей Бубка направи символичната първа копка на „Арена Бургас“ и даде подкрепата си за бургаската кандидатура за Европейско първенство по лека атлетика на закрито през 2019 г. На 18 май 2023 г., лентата на залата най-накрая ще бъде прерязана от спортния министър Весела Лечева, съобщава БНР.

За този период тя беше препроектирана; откриха се подпочвени води, та трябваше да се изгражда дренажна система; единият от основните строители фалира, друг продаде фирмата си; общинският проект за залата стана държавен проект; а някъде от 2019 г. насам регулярно се откриваше, като крайните срокове падаха един след друг. Първоначалните 38.4 милиона по договор набъбнаха до… Всъщност, едва ли някой може да каже конкретно с колко. Преди въпросните милиони, правителството на Орешарски тогава отпусна 5 милиона за проектиране и стартиране на дейностите. Към 2022 г. сумата, отпусната от държавата, е около 70 милиона. През 2020 г.. капиталът на държавното дружество „Академика“ е увеличен с още 5 милиона, които да бъдат разходвани за оборудване. През 2022 г. – с още 6 милиона. Преди това, с още 19 милиона, това е направено през 2018 г., но дали те са част от общата сума – не се наемаме да твърдим или отричаме.

Различни бяха причините за забавяне – от ковид кризата и ограниченията покрай нея до 284 дни дъжд, сняг и вятър в рамките на година.

Но, връщайки се към настоящето, министърът на младежта и спорта Весела Лечева и кметът на Бургас Димитър Николов ще открият зала „Арена Бургас“ днес. Очаква се да пристигне и президентът Румен Радев. Събитията в програмата стартират в 18.00 ч., а от 19.00 ч. ще се проведе мач №3 от полуфиналната серия на Националната баскетболна лига между „Черноморец“ и „Рилски спортист“. Входът е свободен. Всеки посетител ще получи при някой от трите пункта на входа на съоръжението безплатен билет с указано място за сядане. За да се избегне струпване и чакане, вратите на залата ще бъдат отворени два часа преди началото на откриването, тоест в 16 часа.

Относно домакинството на този двубой, буди впечатление това, че трибуните са далеч от игрището, а за баскетболните мачове е от особено значение именно тяхната близост. Това коментира президента на БК „Черноморец“ Васил Стоянов:

„Това ще се отрази, малко или много. Надявам се, има там едни допълнителни седалки в залата, които, ако се разпънат, може би, ще стигне по-близо до игрището“, посочи Стоянов.

Относно бъдещия наем на съоръжението и дали ще е поносим за клуба, той поясни:

„Ние сме водили разговори с кмета още преди доста време. Доста време чакахме и да я довършат. И имаме уверение, че поне важните мачове ще се играят в тази зала. Ясно е, че ако наемът е такъв, какъвто би трябвало да бъде и се очаква, както беше в „Арена София“, няма да играем там, това е сигурно“, добави Васил Стоянов.

Ако наемът е по-поносим, да могат да играят и волейболистите, това ще е в полза за града, коментира той.

#Арена Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници