Западните Балкани обещаха да се борят с нелегалната миграция

Западните Балкани обещаха да се борят с нелегалната миграция
Няколко страни-членки на ЕС призоваха ЕК да им позволи да възстановят граничния контрол, след като няколко западнобалкански страни получиха безвизов статут през 2010 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Страните от Западните Балкани ще засилятусилията си, насочени към предотвратяване на неоснователни искания за убежища и злоупотреби с безвизовия достъп до Европейския съюз на техните граждани.

Всички подробности са упоменати в съвместна декларация, приета от министрите на правосъдието и на вътрешните работи на страните Западните Балкани на среща в Албания, предадоха АФП и информационна агенция „Фокус".

„Ще стартираме и изпълняваме ефективно разследване на извършителите на неправомерна миграция и ще държим отговорни тези, които правят възможни залоупотребите с безвизовия режим в близко сътрудничество с правоприлагащите органи в страните-членки от ЕС, както и с Интерпол", гласи всеобщата декларация.

Няколко страни-членки на ЕС, включително Белгия, Франция, Германия и Швеция, призоваха Европейската комисия да им позволи да възстановят граничния контрол, след като няколко западнобалкански страни получиха безвизов статут през 2010 г.

Официални лица от западните страни твърдяха, че имигрантите злоупотребяват със системата за предоставяне на убежища, създавайки трудности за администрациите.

#Балкани #Западни Балкани #миграция #Албания #ЕС #ЕК #Европейски съюз #Европейска комисия #Белгия #Франция #визи #режим #Германия #Швеция #граничен контрол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници