Борисов: Марковска да се оттегли, ако има истина в сигнала

Борисов: Марковска да се оттегли, ако има истина в сигнала
За скандала с новоизбрания конституционен съдия министър-председателят говори след съвместния брифинг, който даде с ливанския си колега Наджиб Микати. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов призова новоизбрания конституционен съдия Венета Марковска да се оттегли от поста си, ако сигналът срещу нея се основава на истината.

„Ако сигналът срещу съдия Венета Марковска е донос, това е много грозно, много обиждащо, но ако има капка истина в това, правилното е тя да се оттегли, това е нейно право", каза министър-председателят, цитиран от БГНЕС.

Борисов е разговарял в понеделник лично с Марковска за сигнала срещу нея и за отзвука от него в Брюксел.

„Аз я помолих да следи внимателно това, което казват колегите от Брюксел. Не бива да се омаскарява един човек, ако не е виновен за нещо, но ако има нещо, от което тя би се срамувала и се окаже, че е така, аз я помолих тя да се оттегли", обясни премиерът.

Той подчерта, че тя бе избрана с най-много гласове в българския парламент.

„Надявам се до петък да имаме отговор от Европейската комисия и ако те считат, че това е опорочен избор и че е проблематичен, аз разчитам на нея през следващата година да не залага проблеми пред съдебната система. Тя ме разбра. Много е разстроена, зле е със здравето", отбеляза премиерът.

„За първи път имаше абсолютно прозрачна процедура по избора на съдии и ако се върнем в предишни години, никога не е имало такава процедура. Разговарях и с депутати от парламентарната група на ГЕРБ, които ме увериха, че абсолютно всички процедури са спазени", подчерта Борисов.

Той обаче се разграничи от кандидатурата на Венета Марковска, като посочи, че ГЕРБ носи отговорност само за своя кандидат – Анастас Анастасов, който според него е много добър професионалист.

Премиерът обаче не коментира, че Венета Марковска бе предложена за член на Конституционния съд от независими депутати, близки до партията му, а кандидатурата й бе подкрепена в пленарна зала от депутатите на ГЕРБ, посочва „Медиапул".

За скандала с новоизбрания конституционен съдия министър-председателят говори след брифинга по повод срещата си с ливанския премиер Наджиб Микати.

От думите му стана ясно, че очаква случаят да приключи до петък, когато трябва да има отговор от страна на ЕК, допълва БНР.

В деня на избора на Венета Марковска и Анастас Анастасов за конституционни съдии от квотата на парламента Европейската комисия заплаши да засили надзора си над българското правосъдие и вътрешните работи.

Причината за това са „сериозни обвинения в търговия с влияние и корупция" срещу един от новоизбраните конституционни съдии, каза говорителят на Европейската комисия Оливие Байи, който обаче не спомена поименно Венета Марковска.

Изявлението, дадено миналата седмица от говорителя на Европейската комисия Оливие Байи, за възможността за допълнителен мониторингов доклад за България, отразява официалната позиция на Еврокомисията, заяви в Брюксел в понеделник говорителят на Жозе Барозу Пия Хансен.

Тя отрече колегата й да е временен говорител или да е изразявал лично мнение и добави още, че Оливие Байи е обърнал внимание, че е възможно да има допълнителен доклад, без да предопределя по никакъв начин дали това ще стане.

По-късно през деня говорителят на ЕК Марк Грей обяви, че извънреден мониторингов доклад за България засега не е планиран, но такава възможност винаги съществува, в зависимост от ситуацията в страната.

„Европейската комисия показа своята загриженост от това, че има твърдения за търговия с влияние и конфликт на интереси срещу един от кандидатите за Конституционния съд. Ние няма да навлизаме в коментари за качествата на въпросната личност, сега от българските власти зависи да решат как ще продължат напред по този случай", коментира Марк Грей пред БНР.

#Бойко Борисов #премиер #министър-председател #Венета Марковска #Анастас Анастасов #Конституционния съд #КС #Европейската комисия #ЕК #Марк Грей #Пия Хансен #Жозе Мануел Барозу #председател на ЕК #Оливие Байи #България #ГЕРБ #Брюксел #Наджиб Микати #премиер на Ливан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници