„Атака“ иска КС да обяви ДПС за противоконституционно

„Атака“ иска КС да обяви ДПС за противоконституционно
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

„Атака“ е започнала събирането на подписи в Народното събрание за подписка, която да бъде внесена в Конституционния съд (КС) за обявяване на ДПС за противоконституционно движение.

Поводът е изказването на Ахмед Доган в Кърджали, с което той определя Балканската война като възродителен процес, информира БНР.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров настоя за пълен медиен бойкот на ДПС. Партията ще иска сезиране КС, а в сряда ще се обърне към независимите депутати, ГЕРБ и другите парламентарни групи. Очаква се да бъде изпратено и писмо към президента и омбудсмана, които могат да сезират КС.

От „Атака“ ще внесат и проекти за декларация, с която в парламента да бъде осъдено изявлението на Ахмед Доган.

„Сега се вижда ясно, че ДПС не само е партия на етническа и верска основа, но и осъществява антидържавна дейност. С изявлението си, че Балканската война е, цитирам, „война за етническо прочистване и други форми, които ние по-късно определихме като различни вариации на възродителния процес. С това изявление Ахмед Доган показва, че освобождението на България фактически от господството, робството на Османската империя, за него не е нещо положително“, каза Сидеров.

Според „Атака“ лидерът на ДПС изразява гледната точка на османската държава и по-късно турската, която днес по абсолютно неоспорими белези водела неоосманистка политика.

Волен Сидеров призова президентът, премиерът и председателят на Народното събрание да вземат незабавно отношение по изказването на Доган.

Необходим е общ прочит на нашата, Балканската история, така коментира в неделя Доган казуса с въздържанието на общинските съветници от ДПС да приемат освободителя на града генерал Васил Делов през Балканската война за почетен гражданин.

Според Доган самото поставяне на въпроса на този етап крие опасност от ерозиране на самата държавност.

„Защото Балканската война е не само война на победители и победени, а война за етническо прочистване и други форми, които по-късно ние определихме като различни вариации на възродителен процес“, коментира още лидерът на ДПС.

По думите му напоследък имало анти-ДПС стратегия в една анти-ДПС кампания и тя имала две измерения. Едното било свързано с твърдения като тези на академик Георги Марков, според когото ДПС прокарва неоосманизма в България, а другото – свързано с твърденията, че ДПС едва ли не е проводник на радикалния ислям, визирайки се случаят с имамите в Пазарджик.

#Волен Сидеров #Кърджали #противоконституционност #Ахмед Доган #ДПС #Конституционен съд #КС #„Атака“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници