Депутатите отново се скараха заради парламентарните комисии

Депутатите отново се скараха заради парламентарните комисии
A A+ A++ A

Парламентарните комисии успяха да скарат депутатите.

Бих искал да подчертая, че на председателския съвет имаше общо взето консенсус, че трябва да се гласуват съставите на комисиите, но нямаше ясно обединение около определена промяна в правилника на Народното събрание, посочи Николай Денков (ПГ на „Продължаваме Промяната – Демократична България“).

Уважаеми г-н председател, процедурата ми е към Вас, в момента нарушавате правилника, който сме гласували вече. За да се промени самият правилник, трябва да има правна комисия, която да разгледа предложението, което сега искате да гласуваме, обърна се Настимир Ананиев (ПГ на ПП-ДБ) към Росен Желязков (ПГ на ГЕРБ-СДС).

Г-н Ананиев, имате право, обаче, за да се случи това нещо, трябва да има действаща комисия по правните комисии, отговори му Росен Желязков. По думите му, за да може тази комисия да заседава, тя трябва не само да бъде свикана, а трябва някой да я председателства. Затова ние в момента предлагаме решение да излезем от този омагьосан кръг, коментира Желязков.

За щастие, този казус лесно може да бъде разрешен, смята Николай Денков и обясни, че председател на правна комисия би могъл да бъде избран, без да става дума за останалите комисии, съгласно ротационния принцип, който са приели.

След дебата в крайна смета парламентът гласува допълнение към правилника си за работа, което дава възможност да заработят постоянните комисии. Проектът, предложен от председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, предвижда, когато няма избрано ръководство на парламентарната комисия, заседанието ѝ да се води от определен от председателя на Народното събрание неин член.

Не беше приета редакцията на ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“, когато няма избрано ръководство на постоянната комисия, първото ѝ заседание да се води от определен от председателя на НС неин член.

Решението влиза в сила от обнародването му в „Държавен вестник“, това означава, че идния вторник ще бъде публикувано, обяви председателят на парламента Росен Желязков. Считано от вторник или по искане на една трета от депутатите в съответната комисия, или по инициатива на председателя на НС и в зависимост от свободните стаи, ще бъдат свикани заседания на всички постоянни комисии. Те ще бъдат председателствани от председателите им в миналия парламент. Ако те в момента не са депутати – от представители на съответната парламентарна група, комисиите, председателствани от „Български възход“ ще вземе „Има такъв народ“.

Народните представители удължиха работното си време.

#депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници