Българчета отиват на учебно-тренировъчен лагер "Space Camp Turkey"

Българчета отиват на учебно-тренировъчен лагер "Space Camp Turkey"
A A+ A++ A

Заедно със Савина от Английската гимназия в Русе ще има още трима ученици на учебно-тренировъчния лагер "Space Camp Turkey" в Измир, Турция

"Искам да отида в космоса, но не като турист, а да свърша нещо полезно там". Това каза 14-годишната Савина Илиева, която е ученичка в осми клас в Английската гимназия в Русе, предаде БТА.

Момичето вече е направило първата малка крачка към осъществяване на мечтата си. Савина е спечелила пълна стипендия за участие в учебно-тренировъчния лагер "Space Camp Turkey" в Измир, Турция. Той е един от двата космически центъра за обучение в света, създаден по модел на НАСА.

Лагерът е едноседмичен и ще се състои в края на юли тази година.

Заедно с още стотици кандидати Савина е участвала в конкурс за есе. Темите, между които можело да се избира, били три - "Представи си, че си главен готвач на космически кораб след 100 години. Какво е менюто днес и защо?", "Представи си, че Земята има космически щит. От какво и как ще ни предпазва той?" и "Как изследването на космоса събира и разделя хората?".

"Реших да се включа в конкурса по идея на мой приятел. Знаех, че ако ме одобрят и отида на този лагер, това ще е положително за мен, ако кандидатствам в престижни университети", обясни Савина.

По време на лагера ще има лекции, симулатори, както и други игри. Заедно с нея от Английската гимназия в Русе ще има още трима ученици.

"Моят приятел, който ме мотивира, участва миналата година в този лагер. Беше много доволен, след като се завърна от там. Разказа ми какво са правили, но ми спести подробностите, за да ми е интересно, когато отида", обясни Савина.

Тя каза, че по време на лагера ще има ученици от други държави, което е полезно за създаването и на нови приятелства.

"Ще направя много снимки и ще разказвам, като се върна", сподели Савина, която от малка има интерес към космоса. "Любопитни са ми звездите, планетите, а най-вече черните и червеевите дупки", обясни момичето.

Така Савина написала есе на тема "Как изследването на космоса събира и разделя хората?".

"Космосът обединява хората в една обща кауза - за изследвания извън Земята, за откриване на друг живот и друга обитаема планета, защото нашата няма да ни поддържа вечно. Но космосът и разединява. Използват се големи природни ресурси за производството на роботи и машини. Много хора смятат, че те трябва да бъдат вложени в направата на нещо полезно тук на Земята. Така това повдига спорове", обяснява ученичката.

Савина споделя, че в бъдеще иска да работи в НАСА. Убедена е, че има и друг живот извън нашата планета. "Мисля, че в космоса има друг вид живот. Според мен не сме единствените същества, които мислят разумно и са достигнали някаква еволюция. Някъде там, в тъмнината, има още нещо", казва загадъчно Савина, която е гледала много филми за космоса.

"Смятам, че тези извънземни същества наподобяват хората, мислят като нас, но вероятно на цвят са червени, жълти, оранжеви или зелени", споделя ученичката и обяснява, че като завърши гимназията, ще кандидатства в университет с физика, астрономия и математика.

"Поне засега това ми е идеята. Не съм много добра по тези предмети, но имам голямо желание, полагам усилия и понякога ми се получава", усмихва се Савина.

#космос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници