Разсекретиха операция Златно кълбо: Ето как ще протече коронацията на крал Чарлз Трети

Разсекретиха операция Златно кълбо: Ето как ще протече коронацията на крал Чарлз Трети
Стоп кадър/News18.com
A A+ A++ A

Милиони хора в Обединеното кралство и извън него се подготвят да отпразнуват коронацията на крал Чарлз III. Тя ще се проведе в Уестминстърското абатство на 6 май и кралят, който ще бъде коронован заедно с кралицата консорт Камила, ще бъде 40-ият монарх, коронован там от 1066 г. насам.

Денят на коронацията ще съчетава религиозна служба и пищна церемония. Той ще включва обичаи, датиращи отпреди повече от 1000 години. Припомняме, че секретната операция за коронацията на новия крал на Великобритания се казва "Златно кълбо".

Ето как се очаква да протече тя според Би Би Си:

06:00 ч.

Официалните тържества ще започнат с процесия от Бъкингамския дворец до Уестминстърското абатство, а зоните за наблюдение по маршрута ще бъдат отворени в 06:00 ч. британско време.

Кралската процесия до Уестминстърското абатство, Снимка: Google

Общественият достъп до местата по протежение на пътя The mall и улица „Уайтхол“ ще се осъществява по реда на постъпване и обслужване, като при запълване на местата за официални прожекции в Хайд парк, Грийн парк и парк „Сейнт Джеймс“ хората ще бъдат насочвани към тях.

Пред Бъкингамския дворец ще има издигнати трибуни за поканените гости, включително ветерани от въоръжените сили и служители на Националната здравна служба и социалните грижи.

09:45 ч.

Малко под 200 члена на въоръжените сили - повечето от суверенния ескорт на кавалерията, ще участват в процесията до Уестминстърското абатство. Те ще започнат да се събират от 09:45 ч. британско време.

Други 1000 военнослужещи ще се изредят по маршрута, но цялата процесия ще бъде много по-малка от еквивалента ѝ през 1953 г., когато сред участниците са били други кралски семейства и министър-председатели на страните от Британската общност.

10:20 ч.

Процесията ще тръгне в 10:20 ч. британско време, като ще се движи по пътя The mall до площад „Трафалгар“, а след това надолу по „Уайтхол“ и улицата край парламента. След това ще завие към площад пред парламента и Главното светилище, за да стигне до Голямата западна врата на Уестминстърското абатство.

В разрез с традицията, крал Чарлз и кралицата консорт Камила ще пътуват в държавната карета Diamond Jubilee, а не в старата и по-неудобна златна държавна карета, уточнява bTV.

Държавната карета Diamond Jubilee

Държавната карета Diamond Jubilee е направена през 2021 г. в Австралия, за да отбележи 60 години от управлението на кралица Елизабет II.

10:53 ч.

Очаква се процесията да пристигне в Уестминстърското абатство в 10:53 ч. британско време, като кралят вероятно ще бъде облечен във военна униформа вместо в традиционните бричове и копринени чорапи, носени от кралете преди него.

Кралското облекло

11:00 ч.

Крал Чарлз ще влезе през голямата западна врата на Уестминстърското абатство и ще премине през наоса, докато стигне до централното пространство в абатството.

Церемонията ще започне в 11:00 ч. британско време и ще бъде съпътствана от музика, избрана от краля, с 12 нови поръчани произведения, включително едно от Андрю Лойд Уебър, и гръцка православна музика в памет на бащата на краля - принц Филип.

Внукът на краля принц Джордж, ще бъде сред присъстващите в Уестминстърското абатство, заедно с внуците на Камила - Лола, Елиза, Гас, Луис и Фреди. Някои от участниците в процесията в абатството ще носят регалиите преди краля, като повечето предмети ще бъдат поставени на олтара, докато не се наложи да бъдат използвани по време на церемонията.

Какво са регалиите?

Според уебсайта на кралското семейство Обединеното кралство е единствената европейска държава, която все още използва при коронации регалии - символите на кралската власт като корона, сфера и скиптър. Отделните предмети символизират различни аспекти от службата и отговорностите на монарха.

Символите на кралската власт

На Чарлз ще бъдат връчени кралската сфера, скиптърът на властта с кръст, скиптърът на суверена с гълъб и други предмети в ключови моменти от церемонията. А на Камила ще бъдат връчени жезълът на кралицата консорт с гълъб и скиптърът на кралицата консорт с кръст - огледално копие на скиптрите на краля.

Службата има няколко етапа и се очаква да продължи малко под два часа.

Първи етап: Разпознаване

Крал Чарлз ще бъде представен на народа - традиция, датираща от англосаксонски времена. Застанал до 700-годишния стол за коронация, архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби ще се обърне към всяка страна на абатството и ще провъзгласи Чарлз за "несъмнен крал", след което ще помоли паството да покаже своята почит и служба. Събранието ще извика "Бог да пази краля!".

Столът на Свети Едуард, Снимка: Ротерс

Смята се, че столът за коронация, известен още като стол на Свети Едуард или стол на крал Едуард, е най-старата мебел в Обединеното кралство, която все още се използва по първоначалното си предназначение. На него са короновани общо 26 монарси.

Снимка: ВВС

Втори етап: Клетва

Кентърбърийският архиепископ ще поиска от крал Чарлз да потвърди, че ще спазва закона и Англиканската църква по време на управлението си, преди кралят да сложи ръка върху Светото евангелие и да положи коронационната клетва.

Трети етап: Помазване

Церемониалната роба на краля ще бъде свалена и той ще седне на коронационния стол, за да бъде помазан, като се подчертае духовният статус на владетеля, който е и глава на Англиканската църква. Архиепископът ще излее специално масло от ампулата - златна колба, върху коронационната лъжица, след което ще помаже краля под формата на кръст на главата, гърдите и ръцете му.

Специалната ампула и лъжица за корноване

Самото масло е произведено за коронацията от маслини, събрани от две горички на Елеонския хълм в Йерусалим, и осветено на специална церемония в църквата на Божи гроб в града.

12:00 ч.

Четвърти етап: Инветитура

Това е буквално моментът на короноването, когато кралят ще носи короната на Свети Едуард за единствен път в живота си. Крал Чарлз III ще бъде едва седмият монарх, който ще я носи след Чарлз II, Джеймс II, Уилям III, Джордж V, Джордж VI и Елизабет II, която за последен път я носи на собствената си коронация през 1953 г.

Короната на Свети Едуард

Първо на краля ще бъдат връчени предмети, сред които са кралската сфера, пръстенът за коронация, скиптърът с кръст, който представлява властта, и скиптърът на суверена - златен жезъл, увенчан с бял емайлиран гълъб.

По обяд архиепископът ще постави короната на Свети Едуард на главата на краля, ще прозвучат тръбни звуци и ще бъдат произведени оръжейни салюти в цяла Великобритания.

Пети етап: Интронизация

В заключителната част на церемонията кралят се възкачва на трона. Народните представители коленичат пред монарха, за да му отдадат почит. Смята се, че принц Уилям ще бъде единственият кралски херцог, който ще отдаде почит на крал Чарлз.

След това кралицата консорт ще бъде помазана по същия начин и коронована. Тя ще бъде възкачена на трона с по-опростена церемония, въпреки че няма да полага клетва. Тя ще бъде коронована с короната на кралица Мери.

Заминаването

Кралят и кралицата консорт ще слязат от троновете си и вероятно ще влязат в параклиса „Свети Едуард“. Там Чарлз ще свали короната на Свети Едуард и ще сложи Имперската държавна корона, преди да се присъедини към процесията, която ще излезе от абатството, докато звучи националният химн.

13:00 ч.

Кралят и кралицата консорт ще се върнат в Бъкингамския дворец по обратния маршрут, по който са пристигнали. Този път те ще пътуват в 260-годишната златна държавна карета, използвана при всяка коронация след тази на Уилям IV през 1831 г.

Златната държавна карета

Преминаването (2,29 км) до територията на двореца отнема около 33 минути, а самата процесия се очаква да премине през една точка за около 22 минути.

Процесията до Бъкингамския дворец, Снимка: BBC

13:33 ч.

Очаква се кралят и кралицата консорт да влязат в Бъкингамския дворец през централната арка в 13:33 ч. британско време и след кратка пауза да пристигнат на градинската тераса, където ще получат кралски поздрав и три наздравици в 13:45 ч.

14:15 ч.

След коронацията на Едуард VII през 1902 г. стана обичайно новият монарх да поздравява тълпите в The Mall от балкона на Бъкингамския дворец с участието на членове на кралското семейство. Бъкингамският дворец потвърди, че крал Чарлз и кралица Камила ще продължат традицията.

Балконът на Бъкингамския дворец

Присъстващите ще станат свидетели на края на публичните тържества през деня с шестминутен полет, в който ще участват военнослужещи от армията, кралските военноморски сили и кралските военновъздушни сили, а кулминацията ще бъде шоуто на „Червените стрели“, пише jenata.blitz.bg


#Чарлз III

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници