Отстраниха от длъжност главния архитект на Варна

Отстраниха от длъжност главния архитект на Варна
Община Варна
A A+ A++ A

Отстраниха от длъжност главния архитект на Варна Виктор Бузев. Информацията е на пресцентъра на община Варна, цитирани от БНР.

На 19 април 2023 г. кметът на Варна е поискал Бузев да депозира оставката си до края на деня, но след като това не е станало, е образувано дисциплинарно производство.

Оставката на главния архитект беше поискана заради опити за незаконосъобразни действия, които водят до обосновани предположения за зависимости. Обвинението към главния архитект е в опит в разрез с вътрешните правила, становищата на юристите и публично обявената в медиите позиция на кмета Иван Портних, да подпише разрешенията за поставяне на стотици незаконни бараки в курорта Златни пясъци.

Друг мотив за освобождаването на главния архитект е липсата на цялостна визия за развитието на града и неактивна позиция за опазване на паметници на културата, презастрояване в отделни зони, липса на организация при функционирането на Експертния съвет по устройство на територията. Сигнали за това са получавани от браншовите организации.

В мотивите за освобождаването му се споменава и пасивност по ключови проекти като Дупката – спорния имот, свързан с акции от Пловдивския панаир. Главният архитект е обвинен и за пасивност за превръщането на къщата на Антон Новак в музей и други.

Без да има право главният архитект е подписал разрешителното за поставяне на незаконните преместваеми обекти към ресторант „Хоризонт” в сърцето на Морската градина. Кметът е научил от медиите и за разрешителното за строеж на мястото на баня Гъбата, се казва в съобщението.

Припомняме, от ден след като бе поискана оставката на Бузев, от ПП, ДБ и от БСП във Варна поискаха оставката на кмета на Варна Иван Портних.


#Община Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници