Археолози настояват за изтегляне на „лобисткия" законопроект за културното наследство

Археолози настояват за изтегляне на „лобисткия" законопроект за културното наследство
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Промените в новия Закона за културното наследство (ЗКН) има текстове, които са със съмнителен, лобистки характер и ще нанесат непоправими щети върху националното археологическо богатство, съобщиха от Национален археологически институт и музей – БАН

Според учените готвените промени ще застрашатопазването на археологическите паметници и ще поставят частните интереси над обществените.

Национален археологически институт и музей – БАН, Асоциация на българските археолози и Български национален комитет на ИКОМОС ще изразят на 4 ноември още веднъж опасения и тяхното несъгласие с предлаганите изменения на ЗКН.

На организирана от тях пресконференция те ще настояват за изтегляне на Законопроекта за изменение и допълнение на ЗКН.

Министерският съвет на Република България внесе в Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за културното наследство и в момента съответните комисии го обсъждат, припомнят организаторите на събитието.

„Ние, членовете на професионалната общност на учени и специалисти, ангажирани с опазване на културното наследство, изразяваме своето безпокойство и дълбока загриженост с концепцията на Проекта и с голяма част от конкретните текстове", казват експертите.

Според тях обезпокоителна е тенденцията към силна централизация на правомощията в сферата на националното културно богатство в ръцете на Министъра на културата и чиновниците от неговото министерство. Чрез проектозакона се унищожава утвърден модел, в който отговорностите са разпределени между различни институции и съществуват определени гаранции за контрол и коректив на всяко решение.

Според археолозите се ликвидира институт с доказана ефективност. От преимуществено експертен и в значителна степен независим, съставът на Теренния съвет, които се произнася за разрешителните за археологически проучвания, се променя в съвет от преобладаващо зависими членове.

Археолоците смятат, че се прави опит да се обезличи най-стария научен институт в България, със световно признати приноси в изследване на културното наследство. В новите текстове се предвижда археологическите разкопки, които имат без всякакво съмнение научно - изследователски характер, да бъдат финансирани по регламентациите на Закона за обществените поръчки.

С тази скандална поправка се игнорира професионалната оценка за теренните изследвания и свързаните с нея фактори като прецизна методика на проучването и професионална квалификация на археолога-проучвател, смятат още от институциите.

#археолози #БАН #Закон за културното наследство #промени #културно наследство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници