Хърватия съжали, че изпусна „Южен поток"

Хърватия съжали, че изпусна „Южен поток"
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Хърватия допусна стратегическа грешка, като не отдели необходимото внимание на проекта за строителството на газопровода „Южен поток" на своя територия, заяви президентът на страната Иво Йосипович.

Според настоящите планове газопроводът „Южен поток" в югоизточна Европа ще премине през България, Сърбия и Унгария. В редица страни, включително в Хърватия, се планира изграждането на разклонения от основния тръбопровод, предадоха РИА „Новости" и информационна агенция „Фокус".

В събота редица хърватски медии публикуваха материали, които припомнят, че газопроводът ще заобиколи Хърватия, и оценяват това като „поражение за хърватската политика".

Посочва се, че при проявяването на необходимата активност от страна на правителството именно Хърватия, а не Унгария можеше да получи магистралния участък от газопровода и в перспектива можеше да разчита на значителни приходи от транзит на газ.

В сряда „Газпром" и Унгария приеха окончателното инвестиционно решение относно унгарския участък от „Южен поток".

„Това е лоша новина и тя е резултат на факта, че при нас в продължение на години отсъства систематична политика, ние не планираме и не предвиждаме бъдещето. Също така по отношение на някои руски инвеститори бяха предприети некоректни стъпки, които не са поправени и до момента. Надявам се, че сега имаме повод да променим това", коментира Йосипович.

„Истината е, че имахме некоректно отношение по отношение на руските инвеститори, което продължава и днес", посочи още президентът, цитиран от АФП и информационна агенция „Фокус".

#Сърбия #България #Унгария #Хърватия #„Южен поток" #президент на Хърватия #Иво Йосипович #„Газпром"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници