МОН: Не сме одобрявали "Да пробудиш драконче", ще бъде изтеглена

МОН: Не сме одобрявали "Да пробудиш драконче", ще бъде изтеглена
A A+ A++ A

Министерството на образованието и науката не одобрява и не е одобрявало включването на произведения в инициативата "Разказвачът на приказки", насърчаваща четенето сред ученици. Това посочиха от МОН по повод негативни реакции на родители срещу книгата "Да пробудиш драконче", част от тази инициатива, която е била представена пред ученици в 4-ти и 5-ти клас в Хасково от нейния автор Николай Теллалов. Майките посочват, че книгата има сексуално съдържание и цинични текстове и тя не е подходяща за подрастващите.

В репортаж, излъчен по Нова телевизия тази сутрин, майките на децата казаха, че са потресени от книгата, тъй като тя съдържа нецензурни и груби думи, че в нея се рекламирал алкохол и децата били насърчавани да пият.

Стоп кадър, Нова тв

Стоп кадър, Нова тв

От Министерството на образованието на свой ред посочват, че инициативата "Разказвачът на приказки" е подкрепена от тях принципно с писмо от 2020 г., в което е посочено изрично, че отговорността за подбора на автори и текстове е на организаторите на тази инициатива.

От МОН допълват, че инициативата им е предложена от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и тя е била подкрепена като изпълнение на приетата от Министерския съвет Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността

Организаторите обаче не са търсили подкрепа от МОН, нито са представяли списък с избрани автори и произведения, които възнамеряват да четат в училища, както е станало през учебната 2021-2022 г.

След проведен разговор с организаторите на "Разказвачът на приказки" книгата на Николай Теллалов ще бъде изтеглена от инициативата, съобщават от просветното министерство.

#МОН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници