Цветанов: Няма официална позиция на ЕК за извънреден доклад

Цветанов: Няма официална позиция на ЕК за извънреден доклад
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Позиция на Европейската комисия и предупреждението на нейния говорител Оливие Байи за евентуален извънреден доклад за България в областта на правосъдието и вътрешния ред не са официални, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

След последните съдебни назначения говорителят обяви, че се обмисля допълнителен доклад за България преди края на 2013 г. и че ЕК е обезпокоена за репутацията на Конституционния съд и други ключови институции в България.

По думите на Цветанов единственото нещо, което е налице, е зададен въпрос от журналист на БНРи неговият отговор от говорителя Байи, предаде БНР.

„Къде е официалната позиция на Европейската комисия? Има въпрос, който е зададен от журналист от Българско национално радио, има отговор, който е прочетен, написан от говорителя на Европейската комисия, това не е официална позиция, която да е излязла към българската държава", обоснова се вътрешният министър.

Цветанов коментира и случаят със съдията Венета Марковска, като определи реакциите около избора й за конституционен съдия като компроматна война.

Вътрешният министър заяви, че сигналът срещу съдия Марковска за оказан от нея натиск за уволнението на полицаи от столичното 6-то РПУ е анонимен и по думите му цели да я компрометира:

„Един анонимен сигнал, до колкото разбрах нямаше адресат. Нямаше изпращач", коментира Цветанов.

На въпрос как ще коментира потвърдената от зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков информация за това, че през януари 2010 г. е имал среща със съдия Венета Марковска по нейно настояване във връзка с ареста на близкия й приятел Георги Георгиев от патрул на 6-то РПУ , Цветан Цветанов даде следния отговор:

„Смятате ли, че някаква среща, каквато и да била тя, би могла да ми окаже някакъв натиск. Досега никой, по никакъв повод, не се е опитвал да ми оказва някакъв натиск, от тази среща не са последвали абсолютно никакви решения, които да са били на база някакъв натиск".

#говорител #ЕК #Европейска комисия #въпрос #позиция #БНР #Оливие Байи #министър на вътрешните работи #доклад #Цветан Цветанов #съдебна система #Венета Марковска #съдия #КС #Конституционен съд #донос #зам.-министър на вътрешните работи #Веселин Вучков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници