Благодатният огън: Трик или Божествено чудо? (ВИДЕО)

Благодатният огън: Трик или Божествено чудо? (ВИДЕО)
Православен Видеоканал ХРАМ
A A+ A++ A

Какво прадставлява благодатният огън? Това ловък фокус ли е, или чудото, носещо Господнята светлина на истината?

На този въпрос дълго време търси отговора руски физик - учен от Института по атомна енергия с помощта на прецизни инструменти. Преди време той успя да докаже, че Благодатният огън в действителност има Божествен произход. Ръководителят на лаборатория за йонни системи към института Курчатов Андрей Волков успя да направи това, което никой преди него не успя да направи - той проведе научен експеримент в храма на Божи гроб в Ерусалим. По време на спускане на Благодатния огън уредите са регистрирали рязко нарастване на електромагнитното излъчване.

52-годишният кандидат на физико-математическите науки Андрей Волков винаги се е интересувал от необичайното явление на спонтанното запалване на огъня в храма на Божи гроб, което се случва в навечерието на православния Великден.

Този огън се появява сам по себе си, а в първите няколко секунди, той не изгаря хората, дори вярващите си "мият" лицето и ръцете с него, като с вода.

Волков предположил, че този пламък има плазмен разряд. И тогава му дошла идеята за смелия експеримент – да измери електромагнитното излъчване в църквата по време на появата на Светия огън.

"Знаех, че това не е лесно – в светилището с оборудване може и да не ме пуснат, казва Андрей Волков. – Но все пак реших да поема риска, а всички инструменти да побера в едно "обикновена куфарче". Като цяло се надявах на успех. И ми провървя."

Ученият настроил така устройството: ако по време на появата на Благодатния огън се получи пик на електромагнитните полета, компютърът ще го фиксира. Ако пламъкът е само фокус за вярващите, тогава това няма да се случи.

Волков гледал как патриархът на Ерусалим влиза в храма с куп свещи. Хората, замръзват в очакване на чудото. В крайна сметка, според легендата, ако Благодатният огън не слезе при хората в навечерието на Великден, това ще отбележи приближаването на края на света.

Фактът, че е станало чудо, Андрей Волков, разбира преди всички останали в храма – инструментите му показват скок на електромагнитното поле!

Физикът казва : "Вече е ясно, че Светият Огън не е създаден от хора. Това не е лъжа и измама - физическите му "следи" могат да бъдат измерени! И това необяснимо досега отделяне на енергия може да се нарече Божието послание."

За християните доказателствата обаче са излишни, защото проявата на Божественото чрез чудо укрепва вярата, а идеята за Бог не може да бъде заключена в каквито и да е формули.

Източник: abcblog.eu

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници