САЩ отпускат 107 млн. долара за пострадалите от „Санди"

САЩ отпускат 107 млн. долара за пострадалите от „Санди"
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството на САЩ одобри отпускането от Федералния бюджет на над 107 млн. долара спешна помощ за пострадалите от урагана „Санди", обяви пресслужбата на Федералната агенция за извънредни ситуации.

За спешни парични помощи към федералния център са се обърнали над 122 000 души, уточни агенцията за извънредни ситуации, информираха ИТАР-ТАСС и „Дарик".

Става дума за над 69 000 жители на щата Ню Йорк, 49 000 - на Ню Джърси и 2400 - на Кънектикът. Те ще получат съответно 75 млн., 31 млн. и 368 хил. долара.

Както уточни по-рано говорителят на Белия дом Джей Карни, паричните помощи са предназначени да покрият разходите по временното настаняване на евакуираните и изгубилите собствените си жилища, целевите кредити с ниски лихви и други финансови ресурси за възстановяване на щетите, нанесени на незастраховано имущество.

Близо 38% от нюйоркските бензиностанции са затворени или нямат гориво пет дни след преминаването на разрушителния ураган, съобщи правителствената агенция за енергийна информация, цитирана от „Франс прес" и „Дарик".

В града, изпитващ остър недостиг от автомобилно гориво, бяха доставени 30 милиона литра бензин, след като пристанището отново заработи в петък, обяви губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо. На път към пристанището са танкери с още 100 милиона литра гориво.

„Горивото идва. Имайте търпение, не изпадайте в паника", призова съгражданите си губернаторът на сутрешния брифинг.

Министерството на отбраната на САЩ разположи в града пет мобилни пункта за зареждане с гориво, на които автомобилистите могат да си налеят безплатно в туби 40 литра бензин. От сутринта на пунктовете се образуваха огромни опашки от хора и колони от автомобили.

Почти всички 1700 нюйоркски училища, които от миналия понеделник не работят заради „Санди", ще отворят отново врати на 5 ноември. Това обяви представителят на департамента по образованието в Ню Йорк Денис Уолкот.

„На 5 ноември учениците ще се върнат в класните стаи в почти всички училища на мегаполиса, с изключение на 57 образователни учреждения, които бяха сериозно повредени от урагана", заяви той, като добави, че учениците от тези училища ще могат от сряда да посещават други учебни заведения.

„Сега разработваме за тях нови маршрути на училищните автобуси, а това е много трудоемко", отбеляза той.

По думите му учениците от тези 57 училища ще пропуснат само един учебен ден - понеделник, защото във вторник в САЩ се произвеждат избори и учебните заведения тогава няма да работят. В нюйоркските училища учат общо 1,1 милиона души.

В Манхатън напълно беше възстановено електрозахранването, пет дни след урагана „Санди", но над 2.5 милиона клиенти по източното крайбрежие на САЩ продължават да са без ток, съобщиха местните власти.

Най-засегнат е щатът Ню Джърси, където без електричество са 1.2 милиона клиенти, следван от Ню Йорк с близо 900 000, от които 550 000 - на Лонг Айлънд, един от най-пострадалите от стихията райони, Пенсилвания (154 000) и Кънектикът (133 000).

Губернаторът на щата Ню Йорк съобщи, че комуналните служби са успели да възстановят 80% от повредените линии на нюйоркското метро. Седем тунела на метрото бяха наводнени, главно в Долен Манхатън, в резултат на което метрото не работеше четири дни след урагана.

#САЩ #ураган #щети #пострадали #помощи #ток #метро #училища #Ню Йорк #Ню Джърси #Санди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници