Цветанов: България е изпълнила критериите за Шенген, остава само политическото решение

Цветанов: България е изпълнила критериите за Шенген, остава само политическото решение
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

България и Румъния са изпълнили критериите за влизане в Шенген още през март, остава само политическото решение, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

„Ние просто сме уникална държава в това отношение – сами да си възпрепятстваме очертаването и влизането в тези по-добри перспективи за България", категоричен бе Цветанов, цитиран от БНР и информационна агенция „Фокус".

Той обаче призна, че България все още играе водеща роля в областта на измамите със скиминг устройства и фалшиви кредитни карти, трафика на хора и наркотици, но подчерта, че правителството работи в сътрудничество с редица европейски и трансатлантически организации по решаването на тези проблеми.

Това е и целта на двудневната среща на 81-ва Генерална асамблея на Интерпол в Рим, където министърът на вътрешните работи ще проведе двустранни срещи със свои колеги.

Цветанов все пак коментира, че в България има надграждане на най-добрите практики в охраната и опазването на външните граници на Европейския съюз.

По думите на вицепремиера България изпълнява много стриктно критериите за присъединяване към Шенгенското пространство и посочи като пример в това отношение интегрираната система на българо-турската граница, покриваща 58 км от най-уязвимата част от „зелената граница" между двете страни.

#Шенген #критерии #България #Румъния #ЕС #Европейски съюз #министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници