Как да се грижим за себе си, когато имаме системна умора

Как да се грижим за себе си, когато имаме системна умора
A A+ A++ A

Системната умора може да се появи при хора, които работят в една и съща среда, изпитват монотонност, стрес и изчерпване от рутина. Това може да доведе до различни проблеми като пропускане на работа, загуба на мотивация, намалена производителност и т.н.

Системната умора е едно състояние, при което човекът се чувства изтощен, няма мотивация и е недоволен от работата си. Това се случва, когато рутината и монотонността са превъзмогнали човека, изразходвайки цялата му енергия. Когато страдате от системна умора, е важно да избягвате някои неща, които могат да ви допълнително изтощят.

Ето някои неща, които не бива да правите, ако сте в състояние на системна умора:

Не отлагайте. Въпреки че създава временна облекченост, "отлагането" може да ви доведе до още по-големи проблеми по-късно. Разгледайте задачите си и определете тези, които са най-важни и могат да бъдат завършени в рамките на няколко дни.

Не работете през почивните дни. Хората със системна умора имат нужда от време за почивка и възстановяване. Не се стремете да работите и през почивните дни, за да стигнете целите си по-бързо. Това ще ви изтощи още повече и ще влоши състоянието ви.

Не оставайте по-дълго на работа. Прекаленото време, прекарано на работното място, може да бъде особено изтощаващо. Не се старайте да направите повече, отколкото е необходимо, и да сте на работа по-дълго от задължителното време.

Не пропускайте хранене. Храненето е важно за тялото и мозъка.

Не прекарвайте твърде много време на социалните мрежи. Въпреки че те могат да ви донесат краткотрайно удоволствие, те също могат да ви отнемат много време и да ви допълнително изтощят. Ограничете времето си на социалните мрежи и потърсете други начини за отдих.

Не пропускайте физическите си упражнения. Физическите упражнения могат да помогнат за намаляване на стреса и за подобряване на настроението. Не пропускайте физическите си упражнения, дори ако сте заети.

Не работете във вредни условия. Ако работата ви включва излагане на вредни вещества или условия, променете работата си или потърсете помощ от специалист в тази област. Работата в такива условия може да ви допълнително изтощи и да влоши състоянието ви.

Не използвайте алкохол или наркотици за облекчение на стреса. Използването на алкохол или наркотици може да ви донесе краткотрайно облекчение от стреса, но те също така могат да предизвикат допълнителни проблеми и да влошат състоянието ви.

В крайна сметка, ако сте в състояние на системна умора, е важно да се грижите за себе си и да избягвате нещата, които могат да ви допълнително изтощят. Потърсете помощ и подкрепа от колегите, близките си или специалист в областта на психологията, ако усетите, че не можете да се справите самостоятелно.

#пролетна умора #умора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници