Сираков изхвърли феновете от управлението на "Левски"

Сираков изхвърли феновете от управлението на "Левски"
Стоп кадър/НОВА
A A+ A++ A

Противопоставянето между феновете на "Левски" и собственика на футболния клуб Наско Сираков се разрази още по-ярко по време на извънредното общо събрание на акционерите. Най-фрапиращото следствие от това се оказа изваждането от Надзорния съвет на представителя на привържениците в управлението - икономиста Петър Ганев.

"Ще вземем важни решения за вдигане на капитала. Друго не очаквайте. Най-доброто за "Левски" е, ако можем повече акции да продадем. Това е най-важното", заяви при пристигането си за събранието Сираков. Но думите му не се покриха със случилото се по-късно.

Напрежението витаеше още при вида на седналите в различни части на залата Наско Сираков и Ивайло Ивков, изпълнителния директор на клуба. Между тях от месеци има противопоставяне и по време на събранието двамата не си общуваха.

Все пак форумът започна по дневния ред и бе прието капиталът на дружеството да бъде увеличен с издаването на 3 млн. обикновени поименни акции с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 5 лв. Така, чрез продажбата на тези дялове, в клуба трябва да влязат свежи финанси, като всяка акция ще носи на "Левски" по 4.25 лв.

Точка 3 от дневния ред обаче стана преломна за настроенията на акционерите. Според нея трябваше да се приемат промени в състава на Надзорния съвет (НС) и да се гласува нов такъв. Предложено бе да се освободят от отговорност досегашните членове (Наско Сираков, неговият близък приятел Антон Краус, представителят на "Палмс Бет" Венцислав Димитров, както и представителят на феновете Петър Ганев). След това трябваше същите те да бъдат гласувани поименно в новия Надзорен съвет.

На въпрос от залата защо се налага това, след като същите тези членове са избрани едва преди 4 месеца, Сираков отговори, че сега ще бъдат гласувани поотделно. Подсетен, че и преди 4 месеца на събранието четиримата са гласувани поотделно, Сираков се сопна, че сега някои от предложените няма да влязат в Надзорния съвет.

При представянето си като кандидат Петър Ганев изрази остро недоволство от присъствието на представител на букмейкърската компания в управлението на "Левски" и настоя феновете да имат решаващ глас и да няма корпоративно управление на клуба. На свой ред Сираков излезе и се изказа против Ганев, който по време на събранието не криеше, че е взел страната на изп.-директор Ивайло Ивков.

"Не може някой (б. ред. - тук Сираков визира Петър Ганев) да ми казва, че изпълнителният директор си върши добре работата. Затова ще гласувам против неговото участие в надзорния съвет", заяви собственикът на клуба.

Присъстващите фенове обяснимо реагираха остро срещу изваждането на финансиста от НС и гласуваха "против". Техните гласове обаче бяха крайно недостатъчни, предвид факта, че Сираков притежава 86.6% от дяловете в клуба. Така Ганев бе изваден от Надзорния съвет, а по този начин и феновете бяха лишени от право да участват в управлението на "Левски".

Привържениците в залата определиха случилото се като фарс и обвиниха Наско Сираков в еднолично управление. Дори председателят на сдружението "Левски на левскарите" Димитър Костадинов поиска от мажоритарния собственик да депозира акциите в клубната каса. Тук думата взе водещият събранието адв. Виктор Токушев, който обяви, че собственикът не желае да коментира предложението. Костадинов също така коментира, че в момента тече процес по отстраняването на Ивков и треньора Станимир Стоилов от "Левски".

Съдбата на самия Ивайло Ивков също стана ясна, след като на въпрос от акционерите защо за три години задълженията на клуба към НАП са нараснали от малко над 4 млн. лв. на близо 12 млн. Сираков отговори: "Това е въпрос към изпълнителната власт, не към мен", след което добави, че неговата работа е да намира пари и бил осигурил "20 млн. от "Палмсбет", от които вече са дадени на клуба 9 млн. реални пари, така че това е моята работа".

А кандидатът за Надзорния съвет Антон Краус заяви, че ако зависело от него, отдавна да е освобоил изпълнителния директор от длъжност. Малко по-късно самият Сираков обяви пред акционерите, че е освободил Ивков.

"Моето освобождаване беше оповестено от мажоритарния собственик пред акционерното събрание. Не чух защо съм освободен. Няма скандали между този и онзи. С Боримиров и хората като него живеем в абсолютно различни светове. Аз искам един "Левски" и той е различен от неговия "Левски", който (Боримиров) беше оставил, когато аз го поех", заяви досегашният изп.-директор.

Засега не е ясно дали той ще бъде последван от треньора Станимир Стоилов, който нееднократно даде индикации, че подкрепя работата на Ивков и е твърде вероятно да напусне, ако той не е вече изп.-директор.

Самият Стоилов отказа веднага да вземе отношение, но намекна, че има свой изход от ситуацията:

"Сега разбрах какво се е случило на Общото събрание. За мен лично е по-важно, че "Левски" има след два дни мач (б.р. - с "Локомотив 1929", Сф). Или утре, или вдругиден ще ви кажа каквото имам да ви казвам и моето решение. По-важно е мачът да мине и след това ще разберете всичко. Отборът трябва да се концентрира. Всичко ще разберете утре или след мача. Не искам преди мача да има напрежение", каза Стоилов. След което фактически потвърди слуховете, че може да напусне: "Умни хора сте, досещате се за какво става въпрос".

Източник: "Сега"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници