Току-що излязъл от болница, папата отслужи лично първата служба за Великден

Току-що излязъл от болница, папата отслужи лично първата служба за Великден
Стоп кадър/НОВА (архив)
A A+ A++ A

Въпреки съмненията, че здравето му ще му позволи да участва лично в отбелязването на католическия Великден, папа Франциск отслужи лично службата на Велики четвъртък.

Изглеждащ напълно възстановен от пристъп на бронхит светият отец акцентира в посланията си свещениците да избягват разпалването на разделение в църквата и да търсят хармония, ако искат да си върнат изгубените вярващи, съобщи "Ройтерс".

86-годишният Франциск прекара четири дни в болница миналата седмица за лечение на бронхит, след като се оплака от затруднено дишане.

"Много пъти ние, свещениците, сме груби", каза той в проповедта на литургията във Велики четвъртък в базиликата "Свети Петър" в деня, в който Римокатолическата църква отбелязва раждането на свещеничеството.

"Хората, търсещи духовен мир и спокойствие в живота си, ще продължат да се държат на разстояние от Църквата и ще гледат на нея с подозрение, ако я видят затънала във вътрешно разединение, сочене с пръст и хладно осъждане", каза той.

Освен случайната кашлица по време на близо двучасовата литургия Франциск чете своята проповед с ясен и силен глас в продължение на 20 минути. Той често и уверено излизаше от сценария, като призоваваше свещениците да се придържат към призванието си на миротворци и служители на милостта.

Франциск заедно с десетки кардинали и епископи и около 1800 свещеници се събраха в най-голямата църква на християнския свят и подновиха обетите, поети в деня на ръкополагането им.

Папата ги призова да не водят "двойствен живот" и да не се превръщат в църковни бюрократи, търсещи повишения с бонуси и привилегии, и да не копнеят за миналото, когато Църквата е била по-егоцентрична.

"Нека помислим за кротостта на свещениците. Ако хората гледат дори на нас като на хора, които са недоволни и кисели стари ергени, които критикуват и сочат с пръст, къде другаде ще намерят хармония" - попита Франциск.

"Колко хора не успяват да се доближат до нас или да се държат на разстояние, защото в Църквата се чувстват нежелани и необичани, гледани с подозрение и съдени?"

От четвъртък до неделя е най-интензивният период в литургичния календар на католическата църквата, тъй като християните отбелязват периода между залавянето на Исус и това, което вярват, че е неговото възкресение от мъртвите.

По-късно в четвъртък Франциск трябваше да измие и целуне краката на 12 затворници в заведение за непълнолетни извън Рим в жест, който отбелязва смирението на Исус към апостолите му в нощта преди смъртта му.

Папата трябва да води две служби на Разпети петък, в деня, когато християните отбелязват разпятието, включително служба Via Crucis (Кръстен път) в Колизеума в Рим.

Той би трябвало да води и литургията на великденското бдение в събота вечерта и в неделята на Великден, когато отправя своята благословия и послание Urbi et Orbi (към града и света) на площад "Свети Петър", пише "Дневник".




#папа Франциск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници