Експерти: Повечето хората очакват да се състави редовно правителство

Експерти: Повечето хората очакват да се състави редовно правителство
Стоп кадър/БНТ
A A+ A++ A

Ще има ли редовно правителство и какви са резултатите и посланията от парламентарните избори? Коментар пред Радио София направиха комуникационните експерти от ЦАКК Любомир Аламанов и доц. д-р Александър Христов. По думите на Аламанов водещите партии са запазили известно мълчание поради учудването си от резултатите. От една страна коалицията ПП-ДБ са очаквали да са първа политическа сила, но фактът, че са втори ги е изненадал, защото са сложна коалиция съставена от други коалиции.

"ГЕРБ не очакваха да спечелят. Те водиха изумителна яростна кампания, аз за пръв път от много години виждам такава яростна негативна кампания, за да се опитат да компенсират и да се забравят от масовата общественост всички проблеми и скандали", допълни той.

Относно това, че според проучванията гласове от ПП са отишли към ГЕРБ доц. д-р Христов каза:

"Има преливане на гласове, но те са нищожни. Те са в рамките на нормалното и разбираемото. Има хора, които днес стават с левия крак, утре с десния, може да са прекрасни хора, но те гласуват по този начин. Ние като специалисти не виждаме някакви някакви кой знае колко драстични промени, освен преконфигурирания в лявото пространство".

Може ли да има правителство без ПП и ще се разпадне ли коалицията между ПП и ДБ?

Любомир Аламанов сподели, че теоретично всичко е възможно, но ако двете партии искат да останат верни на обещанията, които са дали на своите избиратели те няма да направят правителство с ГЕРБ:

"Още повече, че ДБ като част от тази обединена, здрава, могъща коалиция са участвали вече в правителство с Борисов и знаят изумително ясно какво се случва с един коалиционен партньор, какви щети понася. Както и, че след това Борисов по своя изумително креативен комуникационен начин прехвърля всичките вини и цялата отговорност върху коалиционния партньор и този коалиционен партньор спира да съществува".

Доц. д-р Александър Христов отбеляза, че видимо си личи, че българите очакват сравнително стабилно правителство, което по възможност да спре "пълзящия путинизъм". Освен това допълни, че в момента наблюдаваме недостатъчно на брой и като стойност комуникационни сигнали, за да може да бъдат направени някакви генерални заключения.

Според проучване на "Алфа Рисърч" над 69% от хората искат партиите да излъчат правителство, а възможността "не подкрепям никого" в избирателната бюлетина е посочена от рекорден брой гласоподаватели.

"Има една коалиция, която и в предишния парламент си вземаха с огромно удоволствие решения и която се кани очевидно и в този парламент да вземат решения, но скрити зад друга коалиция. Това е т. нар. "Хартиена коалиция". Очевидно се разбират много добре, вземат си някакви решения, ами да си направят правителство", каза Аламанов и допълни:

"Аз много сериозно ще го опиша по-разбираемо. Все едно една мома с леко спорна репутация иска да се ожени за много лачен момък за да може покрай него да й се вдигне репутацията. Петима-шестима други момци я искат, но тя се е запряла и казва: не, аз искам точно онзи. Онзи не я иска, защото тя е със спорна репутация, каквото и да означава това. Момъкът просто не ще. А момата се е запънала и твърди, че той е виновен, че тя е със спорна репутация и не ще да има брак".

По думите на доц. д-р Христов всички българи искат нормална работеща държава. Относно "не подкрепям никого" той каза:

"Ако ти не подкрепяш никого "пасивно" - не гласуваш. Ако не подкрепяш никого "активно" - гласуваш с "не подкрепям никого". Това не го наричам недоволство, но е много ясен сигнал за това, че виждате ли, нито един от вас не става. Нито един от вас не е направил това, което аз искам да видя в хората, които ще ме представляват. Обикновено се вглеждаме в негласувалите. И се започва едно ритуално късане на ризи, Терминал 1, Терминал 2... По цял свят има хора, които не гласуват и те не са непременно лоши хора, не са непременно мрънкачи и т. н. Просто са политически апатични. Бройката и процента на тези, които не подкрепят никого са доста ясен сигнал за политическите сили".

Относно това, че преференциите са превърнали последните в листите в първи на няколко места Аламанов каза:

"От страна на част от избирателите това е истински мажоритарен избор. Те просто казват кого харесват адски много, чии кампании са забелязали, чии усилия се оценяват. Защото в днешно време най-високата цена, която някой може да заплати е с частица от своето време, което е вложил в това, което върши".

"Много пъти казваме, че всички тези референдуми, преференции и други такива възможности са по-скоро борба на кампании, отколкото борба на личности. Но най-успешните преференции са тези, които се случват заради това, че дадена личност е била с доста по-стабилен и изграден имидж преди това, както е случаят с Манол Пейков, например", отбеляза доц. д-р Христов.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници