Рашидов: Леярните изглеждат като тази в Требич, тя е най-добрата

Рашидов: Леярните изглеждат като тази в Требич, тя е най-добрата
В началото на октомври от партия „България на гражданите" алармираха, че паметникът изчаква да бъде реставриран в „абсолютна кочина". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Леярните изглеждат като тази в софийското село Требич, а тя е единствената и най-добрата в България, категоричен е културният министър Вежди Рашидов.

В началото на октомври от партия „България на гражданите" алармираха, че паметникът изчаква да бъде реставриран в „абсолютна кочина".

„Паметникът се намира в един селски двор - от едната му страна колят прасе, а от другата - тенекеджия си изчуква колата," разказаха скулпторът проф. Велислав Минеков и докторът по изкуствознание Людмил Веселинов от ръководството на политическата формация.

В края на август започна реставрация на паметника „Цар Освободител". Руската неправителствена организация „Хуманитарна фондация на Андрей Скоч „Поколение" даде 1,1 млн. лв. без ДДС, но най-вероятно поне още 40% от сумата ще бъдат нужни допълнително в процеса на работа.

„Така изглеждат и леярните, каза той по повод на местото в квартал „Требич". Той заяви, че това е единствената най-добра леярна в България," заяви от парламентарната трибуна в петък културният министър Вежди Рашидов в отговор на въпрос на Антон Кутев от БСП.

„Навсякъде по света така се отлива. Великият скулптор Сезар е казал: „Дайте ми боклук, за да ви направя съвършената естетика," цитира Вежди Рашидов, за да отговори на въпроса защо краката на коня са отрязани.

„Да, разчленена е фигурата и болните места трябва да се отлеят отново," посочи още министърът и допълни, че не се прави нов проект, а просто „режем болните места, ще го зашият, ще го направят".

Според Вежди Рашидов няма нужда един леяр да има бакалавърска степен, за да сипе един качествен метал при хубави химически анализи на метала.

„Ако можеше Аню (военният министър Аню Ангелов – бел. ред.) да помогне, тогава да даде гилзи, защото най-хубавият метал е от гилзи, съставът му е прекрасен. Няма как да го даде, но затова ще си направим нова смес. Не смятайте, че е безотговорно, безотговорно ще е ако не реставрираме паметника," категоричен е Вежди Рашидов.

Министърът на културата отбеляза, че първият доклад за реставрация на паметника на Цар Освободител е одобрен по време на мандата на Тройната коалиция.

„От отговорност Министерството на културата няма как да избяга," каза Вежди Рашидов и обясни, че понякога се бъркат понятията, когато има собственик и когато се дава статут на национален паметник.

„Аз мога да дам на комшията си статут, но не мога да му се бъркам в собствеността. Така че много хора смятат, че като има статут, министерството е кофа с пари и трябва непрекъснато да финансира," посочи Рашидов.

„Идеята за реставрацията не е на Министерството на културата, нито паметникът е на министерството, нито са подписвани договори. Ние не сме страна по този паметник," каза още министърът.

#Вежди Рашидов #министър на културата #Цар Освободител #леярна #село Требич #реставрация #Антон Кутев #депутат от БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници