ВИДЕО България избира своя 49-и Парламент! Ето как се гласува, какви са промените - изобщо всичко около вота

ВИДЕО България избира своя 49-и Парламент! Ето как се гласува, какви са промените - изобщо всичко около вота
A A+ A++ A

На днешния 2 април в България се провеждат поредните парламентарни избори.

Този път вотът ще изглежда по по-различен начин в сравнение с този през октомври 2022 г. заради промените в Изборния кодекс, приети в миналия парламент. Сред тях са връщането на хартиената бюлетина като опция за гласуване и отпадането на тъмните стаички.

Право на вот имат българските граждани, имащи навършени 18 години към дата на изборния ден, които не са поставени под запрещение. В предсрочните избори за гласовете им се борят общо 21 партии и коалиции.

За упражняване на правото на глас е нужна е валидна лична карта, която се представя на място, или документ от МВР, че е подадено заявление за изваждане на лична карта от съответния избирател.

Към 30 март образуваните секции в страната и зад граница са 12 891, като 302 от тях са подвижни за хора с увреждания.

Секциите с машинно гласуване не са променени - 9366 в страната и 245 извън страната.

При гласуването с машина се работи с дигитален вариант на бюлетината. Член на секционната комисия трябва да ви предостави карта, която се поставя в процеп в долния край на екрана.

Когато се изобрази бюлетината, разгледайте я, а ако не откривате избора си, натиснете бутона "Следващ", който ще ви пренасочи към втората страница от бюлетината. Възможно е да изберете и опцията "не подкрепям никого".

Когато откриете своя избор, натиснете с пръст квадратчето с номера на партията, коалицията, независимия кандидат или "не подкрепям никого" в бюлетината.

След това при желание, можете да отбележете и преференция за конкретен кандидат от листата, която вече сте подкрепили.

След като сте готови с отбелязването на вота, натиснете бутона "Преглед" на екрана на машината. Ако видите несъотвествие или решите да го промените, можете да натиснете бутона „Промени избора“.

Ако при прегледа всичко е наред, натиснете бутона "Гласуване", за да дадете своя глас. Изчакайте машината да отпечата разписка, която след това трябва да сгънете и да дадете на член на Секционната избирателна комисия (СИК), която да я подпечата, преди да я пуснете в непрозрачна кутия. После трябва да се подпишете и в избирателния списък.

Ако избере да гласува с хартия, избирателят трябва да получи бюлетина, която се сгъва пред него от секционната комисия, а на гърба й се полага печат. Гласува се зад паравана, като след това избирателят занася бюлетината - отново сгъната, до комисията, за да й ударят втори печат и да откъснат отрязъка с номера й. Никой от комисията няма правото да я разгъва. След това избирателят я получава обратно, за да я пусне в урната. Подписва се в избирателния списък и си взима документа за самоличност.

В случай, че сбърка при попълването, избирателят може да поиска нова бюлетина - но само веднъж. Първата се надписва "сгрешена".

Докога мога да гласувам?

Изборният ден отново ще започне в 7.00 ч. и ще завърши в 20.00 ч. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено, но с максимум един час - до 21. 00 ч.

Къде трябва да гласувам? Коя е избирателната ми секция?

Всеки български гражданин с избирателни права може да провери номера и адреса на избирателната секция, в която ще гласува на изборите. Това може да стане по следните начини:

  • Онлайн чрез справка в сайта на ГРАО. За целта трябва да посочете ЕГН, име, както и цифри от автоматично генериран код.
  • Като изпратите SMS на номер 18429 – номерът е един за всички мобилни оператори и съобщението е на цена от 0,25 лв. без ДДС. Ще получите обратен SMS с номера и адреса на стоята секция.
  • Проверка може да се направи и на единния номер 0800 1 4726 - избира се безплатно от територията на страната.

Гласуването се извършва по постоянен адрес - този, записан в личната карта - в рамките на страната. В чужбина избирател може да пусне гласа си във всяка разкрита за целта секция - без ограничение.

Къде мога да гледам видеонаблюдението от изборите?

На предстоящите избори за първи път ще бъде осъществено видеонаблюдение на преброяването на бюлетините след края на изборния ден. Ще се снима попълването на изборните протоколи и преброяването на бюлетините. Процесът ще се предава на живо в по-голямата част от секциите.

За целта е създадена специална платформа - evideo.bg. На нея ще се визуализира картата на България, която е разделена на районни избирателни комисии. Чрез търсачка гражданите могат да намерят всяка една избирателна секция и да наблюдават броенето на бюлетините в нея.

За секциите, в които стриймингът няма да бъде възможен, броенето на бюлетините ще може да бъде наблюдавано по-късно на запис. Записите от всички секции ще бъдат качени на същата платформа, след като устройствата за снимане бъдат предадени на ЦИК.

В България са регистрирани 207 международни наблюдатели, а 847 са от български организации. Регистрирани са в Районните избирателни комисии 6741 застъпници и 6955 представители на партии са публикувани в списъците. Регистрирани са и 1019 анкетьори към социологически агенции.

На два пъти в изборния ден в неделя ще се отчита междинна избирателна активност. Това ще става към часовете 11.00 и 16.00 часа.

#избори #вот #Парламент #НС #депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »