ГКПП в Кърджали да се казва „Ген. Васил Делов“, предлага БСП

ГКПП в Кърджали да се казва „Ген. Васил Делов“, предлага БСП
Граничният пункт в Кърджали да носи името на освободителя на града от Балканската война, предлагат от БСП в декларация, представена от Ангел Найденов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Граничният пункт в Кърджали да носи името на освободителя на града от Балканската война, предлагат от БСП.

Идеята е лансирана в декларация от името на парламентарната група на Коалиция за България, която бе прочетена от зам.-председателя Ангел Найденов, предаде БГНЕС.

„Преди по-малко от две седмици политическото, общественото и медийното внимание беше фокусирано върху един скандал с адрес Кърджали. Скандал, породен от отказа на групата съветници от ДПС в Общинския съвет на Кърджали да подкрепят предложение за удостояване на генерал Васил Делов със званието „Почетен гражданин на Кърджали“, посочват от БСП в декларацията.

Според червените ходът на ДПС не е имал и няма да получи „разумно и обосновано обяснение“.

„За съжаление на този фон се появиха и тези, представляващи подмяна и грубо посегателство срещу историческите факти и заслугите на генерал Васил Делов за освобождаване на Кърджали и на Източните Родопи“, се казва още в декларацията.

Червените депутати са на мнение, че отказът на ДПС ген. Васил Делов да получи посмъртно почетно гражданство обяснимо са предизвикали полицически реакции, определящи поведението на групата съветници като скандално и провокативно.

„Появиха се редица предложения, компенсиращи отказа и възстановяващи историческата справедливост, името и честта на генерал-майор Васил Делов. Такова е предложението за награждаването му с най-високото съвременно държавно отличие орден „Стара планина“, посочват от Коалиция за България.

В декларацията левицата заявява подкрепа за решението на Министерския съвет, включително и като решение за награждаване на още 18 български военачалници от Балканската война – командващи на армии, дивизии и отряди с ранг на дивизии.

Освен това БСП предлага ГКПП-Маказа на територията на областта с център Кърджали да носи името на ген. Васил Делов.

„С това решение не просто ще следваме логиката на имена на пунктове по южната граница – „Капитан Андреево“, „Капитан Петко войвода“. Това според нас ще бъде решение, което ще направи живо името на ген. Васил Делов, ще съживи спомените за него и решение, което завинаги ще остави името му върху историческите и географските карти. С това наше предложение разчитаме на силна обществена и политическа подкрепа и на бърза реакция от страна на компетентните държавни институции“, се казва още в декларацията.

#ГКПП #Кърджали #Маказа #ген. Васил Делов #ДПС #общински съвет #БСП #Ангел Найденов #орден „Стара планина" #почетен гражданин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници