Радев отвърна на Костов: по време на неговото властване България беше разпродадена на безценица (ВИДЕО)

Радев отвърна на Костов: по време на неговото властване България беше разпродадена на безценица (ВИДЕО)
Стоп кадър/БНТ
A A+ A++ A

Бившият премиер Иван Костов и настоящият президент Румен Радев влязоха в задочен спор. В понеделник пред БНР Костов обяви, че Радев узурпира власт по повод отказа да включи България в европейска инициатива за подпомагане на Украйна със снаряди.

След свое участие в събитие в София днес държавният глава коментира различни теми пред репортери.

Попитан как ще отговори на критиките, включително от бивш премиер, че узурпира власт, Румен Радев каза: „Г-н Костов явно е забравил българската конституция, но ние не сме забравили, че по време на неговото властване България беше разпродадена на безценица. Българската позиция е ясна и еднозначна – ние няма да изпращаме оръжие и боеприпаси за Украйна.“

След въпрос за решението на парламента за подпомагане на нападнатата страна, което служебният кабинет, назначен от президента, не спазва, Радев заяви: "Политическите партии, а не президентската институция отдавна излязоха от нормите на българската конституция със системния си отказ да поемат отговорност и да съставят правителство. Време е, и аз наистина ги призовавам, те да проявят тази отговорност да съставят редовно правителство. В противен случай конституцията ясно казва: президентът е длъжен да назначи служебно правителство, когато партиите не искат или не могат, или ги е страх. В момента имаме комбинация от всички тези случаи. И, призовавам ги още веднъж да проявят тази отговорност. Не е толкова страшно. Служебното правителство показва, че страната може да се управлява ефективно дори и по време на най-тежка криза. Нещо повече: след решаването на редица важни проблеми и кризи от служебното правителство сега ще им бъде много по-лесно."

Във връзка с бомбените заплахи срещу училища от последните дни президентът каза, че "няма реална заплаха". Това били хибридни атаки, а не реална заплаха за бомбени атентати.

По повод изявленията на вътрешния министър, че тези атаки идват от Русия, Румен Радев обясни, че все още не може да се каже с категоричност точно откъде са те и кой ги извършва.

# Румен Радев #Иван Костов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »