Костов съобщи за втори сигнал срещу съдия Венета Марковска

Костов съобщи за втори сигнал срещу съдия Венета Марковска
Венета Марковска и Анастас Анастасов бяха избрани за членове на Конституционния съд от квотата на парламента на 31 октомври. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на ДСБ Иван Костов съобщи, че е получил втори сигнал срещу съдия Венета Марковска, този път неподписан.

Депутатът от Синята коалиция твърди, че и други депутати са получили същия сигнал, но отказа да конкретизира какво точно съдържа той и кога е бил подаден, предаде БГНЕС.

Първият сигнал срещу съдия Венета Марковска бе получен в Народното събрание от гражданин на име Георги Тонев Колев седмица преди тя да бъде избрана за член на Конституционния съд от парламентарната квота заедно с Анастас Анастасов.

Сигналът се основава на разследване, според което през януари Венета Марковска се е намесила и практически е издействала уволнението на двама полицаи, спрели за проверка Георги Георгиев - с когото живеела, който бил видимо пиян.

Има и твърдения за дарения и изгодни покупки на недвижими имоти както от приятеля на Марковска, така и от нейни роднини.

След избора на конституционните съдии на 31 октомври говорител на Европейската комисия съобщи, че България може да бъде подложена на допълнителен мониторинг в областта на правосъдието заради номинациите на депутатите за членове на КС.

Георги Георгиев опроверга тази информация с писмо до медиите в четвъртък. Същия ден съдия Венета Марковска бе изслушана от правната комисия в парламента, пред която тя се защити с документи, оспорващи твърденията в сигнала.

„Изпращането на един донос до Брюксел не го прави по-малко донос“, заяви съдия Венета Марковска по време на изслушването си.

По думите на Иван Костов вторият сигнал цитира документи, които посочвали, че отговорът на Марковска не се основавал на факти.

Иван Костов е категоричен, че сигналът преди избирането на Венета Марковска не е бил анонимен. Той посочи, че го е имало и във вестниците.

„Всички получиха този сигнал предварително, доколкото знам, и са имали време да го погледнат, да видят откъде са тези неща, да попитат“, смята Иван Костов.

„Не искам да ме слагате на фокуса. Всички са получили. Не искам да ме слагате на фокуса на това, защото имахме кандидат“, посочи Иван Костов.

Синята коалиция предложи за член на Конституционния съд Екатерина Михайлова, която обаче не беше избрана.

#Венета Марковска #Конституционен съд #парламентарна квота #Анастас Анастасов #ЕК #мониторингов доклад #Георги Тонев Колев #Георги Георгиев #Иван Костов #ДСБ #КС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници