Няма тайни преговори между България и Русия за „Южен поток“, твърдят от ГЕРБ

Няма тайни преговори между България и Русия за „Южен поток“, твърдят от ГЕРБ
Между България и Русия няма тайни преговори за „Южен поток“, има междуправителствено споразумение, заяви депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Между България и Русия няма тайни преговори за „Южен поток“, има междуправителствено споразумение, заяви депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев.

Той отхвърли трърденията на лидера на ДСБ Иван Костов, че при тайни преговори между двете държави премиерът Бойко Борисов е обещал да подпише договора за газопровода през ноември.

Според Диан Червенкондев Европа и всички страни, през които ще премине „Южен поток“, подкрепят диверсификацията, предаде БГНЕС.

„Не мога да разбера защо г-н Костов, счита, че когато има проект с руско участие, българските интереси са застрашени. Това не е така“, подчерта депутатът от ГЕРБ.

По повод настояването на ДСБ за изслушване на министър-председателя в парламента той увери, че България е част от ЕС и затова правителството работи в пълен синхрон и координация с ЕК и дирекция „Енергетика“ на комисията.

Диан Червенкондев обясни, че има инвестиционен модел и България трябва да вземе своето окончателно инвестиционно решение, което ще бъде подписано на най-високо ниво и ще бъде представено от консултанта.

Той добави, че властта в България изпълнява междуправителствено споразумение, което е подписано през 2008 г. за създаване на проекта „Южен поток“ и участието на България в него.

„От 2008 г. има потвърждаване и ратификация от страна на Народното събрание, че България ще е част от този проект. От 2008 г. до този момент са направени чисто технически неща – откъде ще премине трасето, кои ще бъдат входно-изходните точки, предпроектното проектиране, направен е ОВОС, който е в сила“, обясни той.

#ЕК #ЕС #депутат от СК #ДСБ #Иван Костов #депутат от ГЕРБ #Диан Червенкондев #„Южен поток“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници