Преизбраният шеф на следствието остава кандидат за главен прокурор

A A+ A++ A

Преизбраният директор на Националната следствена служба Бойко Найденов остава потенциален кандидат за поста главен прокурор.

Още в четвъртък той нито потвърди, нито отрече възможността да се бори за мястото на Борис Велчев, чийто мандат изтича и става конституционен съдия.

„Ако в един момент се прецени, че може да се кандидатирам, разбира се, ще се кандидатирам, но към настоящия момент нито е отворено това състезание, нито са видни кандидатурите. Така че нека да изчакаме“, каза в петък Найденов пред БНР.

Ден по-рано, попитан какъв трябва да е следващият обвинител №1, той отговори: „Най-добре е да бъде някакъв ангел. Дали обаче ще го намерим, се съмнявам“.

Очаква се в близките дни Висшият съдебен съвет да задейства процедурата за избор на наследник на досегашния главен прокурор, който ще положи клетва като конституционен съдия през идната седмица.

Първо трябва да бъдат изготвени правилата за избор и едва след това ще бъде открита процедурата.

Това трябва да стане най-късно до 23 ноември, защото според закона процедурата се открива не по-рано от шест месеца и не по-късно от три месеца от изтичане на мандата на главния прокурор.

Борис Велчев встъпи в длъжност на 23 февруари 2006 година, припомня „Правен свят“.

За главен прокурор се спрягат основно две имена – на зам.-главния прокурор Галина Тонева, която е подкрепена от гилдията, и на председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, за когото се твърди, че е харесван от управляващите.

Бойко Найденов уточни пред националното радио, че засега ще се концентрира върху изпълнението на втория мандат начело на следствената служба.

Той каза, че ще работи със законодателя и ВСС за отстраняване на следователи и прокурори, които не се справят със задълженията си.

Найденов сподели, че в момента следователите гледат 60-70 дела годишно, но заяви, че тяхната работа е да гледат по-малко, но по-тежки дела от разследващите полицаи.

„Свиквам съвещание на завеждащ-отделите в Националната следствена служба, за да решим какво ще правим занапред. В момента има две свободни квоти за заместници. Освен това предстои пенсионирането на някои от завеждащ-отделите. Трябва да видим и по страната какво става. Доста работа има“, добави шефът на следствието, който същевременно заема и поста зам. главен прокурор по разследването.

#Националната следствена служба #Бойко Найденов #главен прокурор #Борис Велчев #Висшия съдебен съвет #Галина Тонева #Сотир Цацаров #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници