Министерство на българите в чужбина спешно трябвало на България

Министерство на българите в чужбина спешно трябвало на България
A A+ A++ A

На България спешно й трябва Министерство на българите в чужбина, заяви Александър Ненов от Германо-българското дружество „Дармщад“ (Хесен).

Ненов е на 66 години и от 42 години живее в Германия. Той е бил председател (2001-2006) и четири години заместник-председател на Германо-българското дружество „Дармщад“ (Хесен).

По повод 35 години от учредяването му то домакинства годишното събиране на всички дружества на сънародници в Германия (2-4 ноември).

Според Ненов една трета от осемте милиона български граждани вече живеят в чужбина и една Държавна агенция за българите в чужбина не може да разреши национални въпроси.

„Тук трябва министерство за българите извън границите“, каза той пред БТА.

Пред агенцията вицепрезидентът Маргарита Попова пък заяви, че българските общности по света трябва да участват в изработването на Стратегията за българите в чужбина, а не да им бъдат натрапени документи, които те не разбират и не ги удовлетворяват.

Документът трябва да бъде припознат и в България – от всички публични институции и неправителствени организации, които имат ангажимент към темата за сънародниците зад граница, предаде Дарик.

На 7 и 8 ноември в Брюксел под патронажа на Маргарита Попова ще се проведе среща на българите зад граница.

Форумът ще събере над 150 българи от целия свят, а темите, които ще бъдат обсъдени, са формулирани след анкета сред български организации зад граница и са свързани с възможностите за изучаване на български език и българска култура, социални проблеми, институционално представителство.

#България #Хесен #Германия #Маргарита Попова #вицепрезидент #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници