Жителите на турския град Инеада скочиха срещу плановете за АЕЦ

Жителите на турския град Инеада скочиха срещу плановете за АЕЦ
Жителите на малкото турско градче Инеада скочиха на протест срещу сериозните планове на правителството да построи там атомна електроцентрала. Снимка: igneada.com
A A+ A++ A

Жителите на малкото турско градче Инеада скочиха на протест срещу сериозните планове на правителството да построи там атомна електроцентрала.

На 31 октомври, когато беше предвидено обществено обсъждане на проекта, там се състоя митинг-шествие, а на 2 ноември ще бъде връчена протестна петиция на правителството в Анкара, уведоми кметът на Инеада Тахир Ъшък, цитиран от вестник „24 часа”.

Над 2000 граждани на Инеада и природозащитници изгониха чиновници на Министерството на околната среда в Анкара и представители на енергийното дружество EMBA заради намерението в района срещу Резово да бъде построена първо ТЕЦ, а след това и ядрена централа.

От седмица местните събират подписка, която днес трябва официално да бъде връчена в кабинета. С плакати и лозунги "Махайте се оттук" и "Не искаме ТЕЦ" митингуващите провалиха информационната среща за проекта.

В кметството на община Игнеада на 18 октомври е получено писмо от Анкара, в което се казва, че в района предстои строителство на АЕЦ и ТЕЦ, съобщиха местните жители в края на октомври.

Информация за строителството на АЕЦ „Инеада" се появи за първи път в турските медии през април 2011 г. Тогава те цитираха неназовани правителствени източници.

Според министъра на енергетиката Танер Йълдъз мястото е фаворит, с уговорката, че решението не е окончателно.

Мотивът бил, че в района рискът от земетресение бил нищожен, а близостта на морето щяла да благоприятства както обезпечаването на реакторите с вода, така и с по-удобния морски транспорт за турбините.

От 3000 души през летния сезон населението скача десетократно заради наплива на туристи. 87 на сто от територията на общината са гористи, което е уникално за югоизточната ни съседка.

Това е и мястото с най-големия масив лонгозна растителност в света въобще. Популацията от водни лилии, редки птици и животни е впечатляваща, оттук минава и пътят на прелетните пернати.

„Тука е раят на земята. Попадаме в един от четирите защитени природни резервата в Турция. Ако се реализират намеренията за строителство на ТЕЦ и АЕЦ всичко ще загине,” заяви кметът Тахир Ъшък.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници