ЕС забранява измерването на парното на кубатура от 2016 г.

ЕС забранява измерването на парното на кубатура от 2016 г.
Измерването на топлинна енергия на кубатура ще бъде забранено от 2016 г. с промяна в директивата на ЕС за енергийна ефективност.
A A+ A++ A

Измерването на топлинна енергия на кубатура ще бъде забранено от 2016 г. с промяна в директивата на ЕС за енергийна ефективност.

Европейската директива отчита, че с монтирането на уреди за дялово разпределение се спестява от 25 до 30% от потребяваната енергия и затова налага като задължително използването на такъв вид уреди, обясни управителят на една от фирмите за дялово разпределение Милена Стоянова, цитирана от БТА.

Тя посочи, че България е една от страните, които отдавна са приели чрез законодателството си прилагането на дялово разпределение на топлинната енергия, но има други европейски страни, в които това не е направено.

У нас от юли 1999 г. в законодателството е предвидено, че във всички топлофицирани имоти трябва да бъдат монтирани уреди за дялово разпределение, а от началото на 2003 г. това е факт.

Някои топлофикации обаче все още предлагат услугата отчет на кубатура.

Милена Стоянова представи данни за процеса по подмяна на уреди за дялово разпределение.

От общо 6300 сгради, клиенти на фирмата, които имат уреди, монтирани през 2003 г. и подлежат на преоборудване през тази и следващата година, 2500 сгради вече са подменили уредите си.

Остават още около 3800 сгради - клиенти на фирмата, които трябва да подменят уредите си.

Инвестицията е от порядъка на 100-150 лв. за следващия гаранционен период от 10 години, обясни Милена Стоянова.

Тя каза, че всички предлагани на пазара уреди са с добро качество и на сходни цени, но клиентите трябва да питат колко години гаранция имат, дали са с възможност за дистанционно отчитане, посочената в офертата цена окончателна ли е (с включено ДДС, монтаж, инкасо и други допълнителни дейности).

Милена Стоянова отчете, че за последния отоплителен сезон едва 8% от изравнителните сметки са без корекция и те в преобладаващото си количество са на клиенти с радиоуреди.

При всички останали 92% от клиентите на фирмата сметките са претърпели корекции най-вече нагоре заради това, че някои клиенти не са осигурили достъп до уредите си за измерване.

В такъв случай при тях се начислява количество топлина на максимална мощност, но когато осигурят достъп на отчетниците и сметката им бъде намалена - това пък повишава сметките на съседите им, обясниха топлинните счетоводители.

Според Милена Стоянова, ако в закона бъде прието задължително месечно отчитане на топлинната енергия, в София това би могло да се изпълни само ако се монтират уреди с дистанционно отчитане.

Дистанционното отчитане не ангажира собственика на жилището да осигурява достъп и дава ясна представа за потреблението на всеки в сградата.

#Милена Стоянова #дялово разпределение #парно #топлинна енергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници